ОИЦ – Ловеч проведе кампанията „ЗАЕДНО ЗА СЪПРИЧАСТНОСТТА“ в област Ловеч В периода 17 – 20 ноември Областен информационен център (ОИЦ) - Ловеч проведе четири информационни срещи с доброволци на Български Червен кръст и представители на целевите групи в областтая съобщиха оттам.

Партньори на ОИЦ – Ловеч в кампанията бяха координаторите от Областен съвет на БЧК – Ловеч, областният координатор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, както и представителите на Дирекции „Социално подпомагане“ и Дирекции „Бюро по труда“ по места.
Информационните срещи-обучение на координаторите и доброволците от БЧК се проведоха по графика: на 18 ноември – в община Тетевен, на 19 ноември – в общините Угърчин и Луковит и на 20 ноември – в община Троян.
Служителите на Областния информационен център запознаха местните потребители и доброволците на Българския червен кръст с възможностите, които им предлагат две програми – тази по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. И двете програми покриват като целева група лицата в крайна бедност и невъзможност да се самообслужват, лицата в неравностойно положение на пазара на труда и самотно живеещи възрастни хора и хора с увреждания. Програмата по Фонда за подпомагане на най-нуждаещи се лица предоставя възможности за подпомагане под формата на индивидуални хранителни пакети, съдържащи 21 вида храни, които ще бъдат раздавани от структурите на БЧК по места, както и възможност за получаване на топъл обяд в социалните трапезарии. Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“  предоставя възможности за предлагане на услугите „социален асистент“, „личен асистент“ и „домашен помощник“ по проекти, както и осигуряване на интегриран достъп до здравни, социални и посреднически услуги в бюрата по труда, обучения, наемане на работа, адаптиране на работни места и др. според специфичните потребности на хората в неравностойно положение. Всички тези услуги се предлагат на лицата с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.
Всяка среща в рамките на националната инициатива ни запозна с реални личности по места и ни докосна с личните истории на хората в крайна изолация, бедност и невъзможност да полагат грижи за себе си и близките си. Инициативата „Заедно за съпричастността“ е само една малка стъпка напред в обединените усилия на институции и организации за преодоляването на всички тези проблеми. Екипът на ОИЦ-Ловеч благодари на Областен съвет на БЧК – Ловеч и всички партньори за оказаната подкрепа, ангажираност и всеотдайност в общата кауза!

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com