Община Ловеч с поздравления по повод рождения ден проф. д-р Никола Владов

Всяка година на 19 октомври, когато е Денят на българския лекар, Община Ловеч има удоволствието да  отбелязва като добавена стойност и личния празник на проф. д-р Никола Владов. Това се казва в поздравлението, което днес изпрати кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова до именития лекар, почетен гражданин на Ловеч.


„Благодарение и на Вашия труд и талант Военномедицинската академия винаги е била на върха в хирургията у нас, като осъществява най-сложните оперативни интервенции в коремната хирургия с най-модерната и иновативната хирургия. Не e случайно, че наскоро бяхте избран за председател на Българско хирургическо дружество, за което Ви  поздравяваме. Нашият град се гордее със своето лекарско съсловие, с неговата нравственост и всеотдайност. Това с особена сила важи и за Вас, защото сте успешен продължител на известна лекарска фамилия“, се казва още в документа.


Никола Николов Владов е български лекар, специалист по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, професор. Роден е в Ловеч на 19 октомври 1960 г. в Ловеч. Завършва медицина в Медицинския университет през 1987 г. През 1993 г. работи в Първа хирургическа клиника на „Пирогов“. Специализира в Париж жлъчно-чернодробна, панкреатична, лапароскопска и колоректална хирургия. В периода 1996 – 1998 г. работи в хирургичната клиника на Районната болница в град Бежа, Тунис. Работил е като началник на първа хирургична клиника на МБАЛ – Пазарджик.


Между 2003 и 2009 г. е началник на клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА. Специализира „Чернодробна трансплантация“ в Париж и „Лапароскопска колопроктология“ в Италия. От 2007 г. проф. Владов е ръководител на програмата за Чернодробни трансплантации на ВМА. От 2009 г. е началник на клиника по Чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на Военномедицинска академия, МБАЛ – София. През 2009 г. защитава дисертация на тема „Рак на панкреаса“ и придобива научна степен „доктор на медицинските науки“.


 През 2011 г. получава званието „професор“. През януари 2013 г. избран е за почетен член на Френската академия по хирургия. Почетен гражданин на Ловеч от 29 март 2017 г. за „за огромния му принос в постигнатите съпоставими с европейско ниво постижения в чернодробните трансплантации, за високия му човешки и професионален морал в дейността на българското здравеопазване“.Община Ловеч, пресцентър


19.10.2022 г.


Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com