Община Ловеч отбеляза с богата програма 142 години от Освобождението на града

Община Ловеч отбеляза на 22 август с богата програма 142 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. Както е традицията в последно време, основното събитие бе гражданското поклонение с военен  ритуал пред Белия паметник на Стратеш – там, където са се водили битките. В ритуала участваха военнослужещи от гарнизона в Плевен.


Сред официалните участници бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, областният управител Ваня Събчева, зам.-кметът Даниел Колев, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова. По традиция в Ловеч пристигна генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, който се включи в тържествата програма. Участваха още общински съветници, представители на армията, духовенството и институции, граждани.


В слово си кметът на Ловеч Корнелия Маринова подчерта значението на историческата дата.  На въпроса кой е най-важният урок от нашето освобождение, кметът каза:


„Свободата не е даденост, свободата  не е подарък, тя не е дори шанс.  Свободата и тогава, и днес, винаги зависи от всеки един от нас. Зависи когато се борим за нея, както и когато трябва да я защитаваме. Защото  мирът не е просто липсата на война. Мирът  е зачитане на човешки права, мирът е върховенство на закона. За което си струва да се борим всеки ден“.


Прочетен бе поздравителен адрес от Цвета Караянчева, председател на 44-ото Народно събрание, в който се казва, че Ловеч винаги е бил и ще продължи да бъде символ на гордия и непреклонен български дух. Генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов също поздрави гражданите на Ловеч.


Гражданското поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност и минута мълчание.


По-рано през деня официалните лица и граждани  участваха в панихида за загиналите в битката за Ловеч. Цветя бяха поднесени на паметника в двора на храма „Св. Троица“, също на паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „Ц. Шишков“; на кървавия паметник в кв. „Дръстене“; пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; пред Черния паметник в парк „Стратеш“;  на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в „Стратеш“.


Вечерта се състоя откриването на Деветия национален пленер „Дувари 2019“ в Янковата къща. Участват творби на осем творци от цялата страна, а именно Димитър Рашков, Евгени Недев, Станимир Видев, Николай Добрев, Хинко Хинов, Долорес Дилова,  Росен Димов и Даниела Балабанова – фотография.  Слово за  художниците и техните достойнства прочете писателят Христо Стоянов.


Програмата за 22 август завърши с концерт на Тримата тенори на сцената на пл. „Тодор Кирков“. Тенорите Росен Ненчев, Михаил Михайлов и Георги Петров изнесоха впечатляващ арии, романси, популярни рок песни, а многобройната пубрика ги възнагради с аплодисменти.


Община Ловеч, пресцентър


23.08.2019 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com