За Община Ловеч е важно успешното партниране с местния бизнес, каза кметът Корнелия Маринова

„От изключително значение за Община Ловеч е успешното партниране с местния бизнес, както и топлите взаимоотношения с правителството, защото само когато работим на високи обороти и в партньорство, можем да постигнем успехи. Обективните данни сочат, че в Ловеч малкият и среден бизнес е много широко представен, залагаме на туризма, хотелиерството, на културните събития, на многото гости, искаме да обновим зоопарка и зоните за отдих. Не случайно предстои голям икономически форум в Ловеч и вие ще бъдете сред първите поканени“. С тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна към представителите на бизнеса, които участваха в днешната конференция „Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г.”, която се проведе в залата на Общинския съвет. Участие взеха предприемачи и бизнесмени от общината,
Срещата бе организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) с личното участие на зам.-изпълнителния директор Никола Стоянов, както и със съдействието на Областния информационен център. Модератор бе Цветан Ангелов, регионален представител на Агенцията за областите Враца, Плевен, Ловеч, Видин и Монтана.
„В страната са одобрени над 200 проекта на малки и средни предприятия, над 40 млн. лв. по плана „Юнкер” са на разположение на български фирми. Това показва, че българските предприемачи и собствениците на малки фирми са активни и трябва да продължат“, каза в приветствието си областният управител Ирина Митева.
Участниците във форума изгледаха видеопоздрав от евродепутата Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП), която бе представена на срещата от националния координатор Ирена Бойновска.
Никола Стоянов, който идва в агенцията от частния бизнес, представи програмата, която е стартирала от началото на година. Тя е от три различни модула, сред които има акценти върху инструментите за насърчаване на експорта, анализ на рискове и практическо обучение.
Според него конкуренцията у нас е в степени по-ниска от Италия или Германия, бизнес средата у нас е много благоприятна. Истината е, че има много възможности за оптимизиране във всички области, например организация на труда, ценообразуване, дигитален маркетинг, по-висока ефективност на труда. Необходимо е още да се обучат мениджърите на всички нива, каза лекторът.
Относно нелоялната конкуренция чрез ниски цени Никола Стоянов цитира негов колега, който казал: „Остави ги онези, които продават евтино. Щом продават евтино, един ден ще ги купим…“
Останалите презентации на експертите представиха най-актуалните европейски програми и проекти, както и Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса.

 

image001 image002 image004 image005 image006

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com