Обучиха специалисти от училища за борба със захарния диабет в детската възраст

Община Ловеч съвместно със Сдружението с нестопанска цел  „Култура без граници“ организира обучение на 37 медицински специалисти от училища и детски заведения на тема: „Превенция, лечение и контрол на захарния диабет в детската възраст“. Присъствието на деца с диабет в детските заведения и училищата обикновено буди страх в педагогическия и медицински персонал относно компенсацията на кръвните захари и евентуалните остри усложнения, предизвикани от диабета – хипогликемия и диабетна кетоацидоза.
Във връзка с това на 19.04.2016 г. в  Ловеч се проведе обучение на 37 медицински специалисти, работещи в детските ясли, здравните кабинети на училищата, детските градини, обединените детски заведения и социалните услуги на територията на Община Ловеч. Курсът беше напълно безплатно и се проведе от „Култура без граници“ София, с любезното съдействие на г-жа Росица Пандова – председател на сдружението и майка на дете с диабет. Тя е убедена, че чрез подобни инициативи ще се пречупи схващането в обществото за диабета, че той е непреодолимо заболяване.
Лектори на обучението бяха д-р Цвети Велева – педиатър, която презентира типовете диабет, основните причини за заболяването и принципите на лечение по обучителна програма, изготвена от проф. Мая Константинова. Последната е водещ ендокринолог и диабетолог и първи български медик, който започва лечение с инсулинови помпи в България.
В курса взеха участие и представители на фармацевтичните компании:
B BRAUN – Борис Аргиров и Красимир Кожухаров от Global MED, които представиха своите продукти за подобряване  качеството на живота при пациенти болни от диабет.
Основните акценти в обучението бяха острите усложнения на диабета – хипогликемия и хипергликемия и животоспасяващите незабавни действия, както и компенсацията на диабета по време на извънкласните форми на обучение на децата – екскурзии, пътувания, „зелени училища“ и т. н. Целта на обучението бе да се подобри и повиши качеството на медицинското обслужване на децата с диабет, да се осигури дружелюбна, приветлива и приобщаваща среда за тях, а родителите им да намерят съмишленици в ежедневната си борба с кръвните захари. И да се покаже, че диабетът не е страшна диагноза, а състояние и начин на живот – на практика децата с диабет не са различни от връстниците си.
Според световната здравна статистика всеки 10 деца на 100 000 се разболяват от диабет, като най-ранните случаи са на бебета на няколко месеца. В България броят на децата, страдащи от диабет, е около 3000. При възникващи проблемни ситуации с определен пациент с диабет в училище, медицинският специалист е главното лице, което може първо да забележи признаците на диабет и да обърне внимание на родителите, за да се проведат спешни изследвания при личния лекар и да ги насочи към ендокринолог.
Чрез това обучение в Ловеч се осигури на медицинските специалисти необходимата допълнителна информация за неотложните действия при усложненията на диабета, като след курса на обучение всички участници получиха сертификати.
Трябва да се осъзнае, че всеки човек има стойност и заслужава да води пълноценен живот, независимо че има поставена диагноза – диабет или някакво друго заболяване. През последните няколко години в България се забелязва, че броят на децата със специфични потребности в училищата нараства. Но не е достатъчно децата само да посещават училище или детско заведение, децата трябва да имат и нужната среда, за да развиват потенциала си, да имат пълноценен живот и да растат щастливи!

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com