Областният управител с участие в информационна среща за правораздаването при ПТП

Областният управител Виктор Стойчев участва вчера в София в информационна среща за популяризиране на проблемите на правораздаването в областта на наказателното преследване на виновните за пътнотранспортно произшествие с наличието на жертви или ранени. Организатори бяха фондация „Отворена длан“, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Публично бяха представени резултатите по проект „Подобрения в областта на правораздаването чрез анализ на европейската практика и българските съдебни традиции в областта на наказателното преследване на виновните за ПТП с наличието на жертви/ранени“, финансиран по оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


В срещата взеха участие представители на държавни и неправителствени организации, пряко ангажирани с проблемите на пътната безопасност, областните администрации на Ловеч, Велико Търново и Благоевград, „Пътна полиция“, школи за обучение на водачи на МПС, юристи. Представен и обсъден подробно беше анализ на европейската практика в паралел с българските съдебни традиции в областта на административното и наказателното преследване на виновните за ПТП. Цел на дискусията беше и да се повиши и насърчи информираността на гражданите , пострадали при ПТП, за основните им права и действия, които могат да предприемат, за да постигнат справедливост в съдебен процес.


Участниците в срещата имаха възможност сами да изпитат какво е усещането при шофиране с алкохол 0,7 и 1,2 промила или под въздействието на наркотични вещества при проведената демонстрация. 


От страна на областна администрация – Ловеч, старши експертът Христо Троански представи проблемите на пътната безопасност на територията на област Ловеч и възможните решения.


Основен организатор на срещата беше Христо Таслаков, председател на фондация „Отворена длан“ и баща на едно от децата, които загинаха нелепо при пътен инцидент край Луковит през 2014 г.


Информационното събитие е и във връзка с утрешния национален ден на безопасността на движението по пътищата.

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com