Областният управител следи ситуацията с производствената авария в „Мелта“, утре започва ремонт на инсталацията и ново замерване на амоняка в атмосферния въздух

Виктор Стойчев е в непрекъснат контакт с институциите, призова жителите наоколо за повишено внимание


След нови сигнали за остра миризма от ловешкото предприятие „Мелта 90“ областният управител късно снощи проведе разговори с кмета на общината и ръководител на общинския кризисен щаб Корнелия Маринова и с директора на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Владимир Кацарски, уведомен за ситуацията е и директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. От РДПБЗН изпратиха в 22 ч. дежурен екип за проверка. Оттам докладваха на Виктор Стойчев, че производствената авария е с два елемента – корозия на тръбите с амоняк и повреда в охладителната система на компресорите. Затова и периодично те се спират, за да се охладят, през което време амонякът се разширява и обгазява района. Ако не се спират обаче, има опасност за целостта на инсталацията и по-голямо изпускане на амоняк. В компресорната станция работи денонощно техник.


На областния управител бе докладвано още, че утре се очаква да започне ремонт, собственикът е ангажирал фирма за това, или поетапно спиране от експлоатация на съдовете, работещи под налягане. В петък от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор със заповеди спряха от експлоатация инсталацията за охлаждане, от която е установен течът на амоняк. Констатирано е, че съоръженията с повишена опасност на територията на предприятието се експлоатират с изтекъл срок на технически преглед.


Днес дежурен инспектор от РДПБЗН ще следи непрекъснато обстановката. Утре и специализираната лаборатория на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен, ще започне 72-часово измерване на нивата амоняк в атмосферния въздух освен на изхода на инсталацията още и в жилищния район около обекта.


Областният управител е в постоянен контакт с институциите. Ситуацията се следи непрекъснато, но системата не може да бъде спряна изведнъж и от всеки. Изисква се и време за евентуално изнасяне на стоката, съхранявана в хладилника.


Стойчев призова живеещите наоколо към повишено внимание, при остра миризма да се приберат в закрити помещения.


Институциите извършиха проверка в „Мелта 90“ АД на 17 май след сигнали на граждани за остър мирис на амоняк в района на предприятието. По време на проверката стана ясно, че е наличен теч на амоняк, има компрометирани участъци в инсталацията за охлаждане. В четвъртък лабораторията на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен, започна 24-часово измерване на нивата на амоняк в атмосферния въздух в зоната около хладилната инсталация. В петък нивото на амоняк беше в норма, след като предния ден бяха отчетени стойности, които превишават повече от три пъти допустимите.


Органът, ангажиран със защита при бедствия на територията на община Ловеч – щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, бе свикан на заседание в четвъртък вечерта. На него бе поканен и областният управител.

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com