Областният управител прие творци от театъра в гр. Куманово, подкрепи съвместните проекти с колегите им от Ловеч

Представители на Театър Куманово от гр. Куманово, Северна Македония, прие днес областният управител Виктор Стойчев. Директорът на театъра Сашо Тодоровски и актьори са в Ловеч по покана на директора на Драматичен театър – Ловеч, Биляна Петрова и довечера ще покажат пред публиката спектакъла си „Драма изгубена во времето“.


Стойчев и гостите подчертаха в разговора си, че културният обмен е от изключителна важност и трябва да бъде насърчаван и може да се прави и извън голямата политика. Обединиха се около тезата, че творецът по дефиниция е човек, който отваря границите на духа си, а когато разширява и географските, това е надграждане – личностно и творческо. Изразиха убеждението си, че една от темите в изкуството, която няма възраст, е любовта – тема, интерпретирана в пиесата – любов към ближния, към хората, към живота, към света.


Биляна Петрова разказа, че връзката между двата театъра е осъществена с подкрепата на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София, а режисьор на спектакъла, който ловешката публика ще види довечера, е българин, работил и с други северномакедонски театри – Владлен Александров. Домакин и гости установиха идентичен начин на финансиране на театрите в двете страни – основно от министерствата на културата.


Театралите споделиха пред областния управител своите бъдещи намерения – съвместни представления и участие на българите във фестивала в Куманово през октомври „Дни на комедията“. Ловешкият театър ще представи там постановката „Службогонци“, която подготвя в момента. Предвиждат и други общи прояви, разширявайки кръга на творците с художници и музиканти. Областният управител ги поздрави за инициативността и подкрепи плановете им за съвместни проекти, защото „междуличностната комуникация, приемственост и сътрудничество ще способстват и за развитие на процесите на междудържавно ниво“.


Гостите, които за първи път идват в Ловеч, разказаха, че иначе познават България – особено морските ни курорти, които са посещавали. За Ловеч казаха: Хубав град, хубави хора! Те поканиха областния управител да бъде техен гост на фестивала през октомври в Куманово.


Утре Театър Куманово представя „Драма изгубена во времето“ на сцената на театър „Сълза и смях“ в София.

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com