Областният управител прие младежи от първия набор на доброволния резерв

new


Младежи от първия набор на доброволния резерв на българската армия прие днес областният управител Виктор Стойчев. От област Ловеч те са шестима и са от Ловеч – Веселин Лазаров и Васил Киров, от Летница – Йоан Деков и Вилиан Деков, и от Троян – Николай Гътовски и Момчил Йотов. Момчетата са завършили успешно първата смяна на срочната служба в доброволния резерв в националния военен университет във Велико Търново в периода януари – юни т. г.  и от септември започват работа във военно формирование 24480 – Ловеч.
Днес те бяха поздравени от областния управител за избора, който са направили да се реализират като войници, и за натрупаните знания в доброволния резерв и за полза в реалния живот. Държавата ще подсигури стабилността на службата и това е още един път, по който младите да останат тук, в България, коментира Виктор Стойчев. Той изтъкна, че поделението, в което влизат, е с традиции и там ще бъдат въведени и обучени най-добре, за да бъдат напълно уверени в избора си, още повече че българската армия е с големи традиции и тази професия в Ловеч е уважавана. Областният управител благодари на Военно окръжие ІІ степен – Ловеч, за активното съдействие и подпомагане на младежите във всеки етап от кандидатстването за срочната служба в доброволния резерв. Благодарността си към Военното окръжие изказаха и младите мъже. Те споделиха, че тази им стъпка е добре обмислена, не е загуба на перспектива, а шанс и професия. За едни от тях е примерът от семейството – деца са на военнослужещи или имат близки в други силови министерства, за други е сбъднатата детска мечта – „слушал съм много историите на дядо от казармата и исках да опитам“, трети са работили като цивилни в структура на армията и са припознали себе си в длъжността на войника.
Срочната служба в доброволния резерв е въведена с промени в Закона за резерва на въоръжените сили, за да се отговори на обществения интерес към необходимата военна подготовка на младите хора. Тя е доброволна, изпълнява се от резервиста за срок до шест месеца и включва начална военна подготовка, специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военните формирования. След изпълнение на договора за срочна служба българските граждани може да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Те се ползват и с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, в т. ч. в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати от проведената процедура.
В момента тече кампания по набиране на кандидати за срочна служба в доброволния резерв за втора смяна, която започва на 7 септември. Кандидатите може да подадат заявление до 6 юли във Военното окръжие в Ловеч. Информация за необходимите документи, условията и реда за кандидатстване може да се получи на място – Ловеч, ул. „Д-р Съйко Съев” № 33, тел.068/603973, 0885408765, 0886558614, 0882450352, на интернет страниците на Министерството на отбрана и на Централното военно окръжие, в офисите за военен отчет в общините.

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com