Областният управител: Институциите трябва да подкрепят културата и да съдействат за свързването на творците с вярната им аудитория





Трябва да направим всичко възможно културата отново да е на почит у нас, като започнем през възпитанието в семейството, преминем през училището и приложим най-добрия подход за финансиране, минимизирайки институционалните ограничения. Защото точно творческите индустрии са важен актив за икономическата конкурентноспособност и привлекателност на един регион. А пишещите и четящите хора са тези, които ще спасят света.


Това заяви днес пред ловешката поетеса Алина Стоянова областният управител инж. Светослав Славчев. Той я покани на среща, силно впечатлен от събитието в Клуба на дейците на културата преди седмица, на което тя представи юбилейната си поетична книга „Катедрала за птици“, организирано и финансирано изцяло от самата нея. Зала, пълна с почитатели, вълнение, емоция, споделени чувства между автор и публика.


Институциите трябва да подкрепят културата и да съдействат за свързването на творците с вярната им аудитория, коментира още инж. Славчев. Той внесе светлина в залата, обяви метафорично и Стоянова, визирайки жеста на областния управител да подсигури ново лед осветление. Тя също изрази удовлетвореността си, че представител на властта, при това инженер, е бил сред нейните гости и заяви, че в годините това се е случвало твърде рядко на литературни срещи.


Славчев поздрави поетесата за четирите й стихотворения за Левски в юбилейната й книга, цитирайки критика акад. Марин Кадиев: „За него е писано много и от класиците, и от съвременниците, но Алина Стоянова, без да се влияе от тях, оригинално досътворява неговия образ в нови духовни измерения, защото вижда в личността му неизчерпаемост и безкрайност на човешки стойности и духовни ценности.“ На това трябва да учим децата си, изтъкна областният управител.


Първото си стихотворение за Левски Алина Стоянова публикува през 1997 г. в ловешкия в. „Стремление“ и това й дава куража да продължи да пише, сподели самата тя.


За уважение към труда й и по случай личния й празник областният управител й връчи един обещан поздравителен адрес, в който казва: „Чест и привилегия бе за мен да се докосна до душевността Ви на творец с Вашите цветни впечатления и полет на фантазията! Като Ви честитя юбилея и новата книга, от сърце пожелавам  творческо вдъхновение, необичайни сюжети, смели идеи, отлично здраве, голям брой почитатели и много нови успехи!“. Славчев пожела на Стоянова музата все така да я обича и занапред.

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com