Областният управител изпрати положително становище до Междуведомствената комисия за възстановяване на парите на община Ловеч за източването на амоняка

Положително становище по искането на община Ловеч към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за възстановяване на парите за източването на амоняка от „Мелта-90“ изпрати днес областният управител. Това е непредвиден разход, направен от общината за източване, извозване на всички налични количества течен амоняк от предприятието и обезопасяване на хладилната инсталация за сваляне от отчет.


Становището на инж. Светослав Славчев е изпратено до председателя на Междуведомствената комисия Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи.


Спирането от експлоатация на съоръженията с повишена опасност в предприятието, обгазяващо Ловеч, бе възложено от Районната прокуратура. Източването, транспортирането и разтоварването на амоняка извърши на 6 и 7 октомври фирма от Хасково, инсталацията е обезопасена и на този етап не може да се използва.


Проблемът с изтичащ амоняк тормозеше Ловеч от май, оттогава са и четири заповеди за спиране, издадени от Регионален отдел “Инспекция за държавен технически надзор” – Северозападна България, които са все още в сила, на собственика са съставени осем акта за административно нарушение, връчени са покани за съставяне на още четири. Направените разходи за разрешаване на проблема с амоняка ще бъдат потърсени впоследствие от собственика на предприятието, заяви областният управител, с чиято лична намеса се стигна до добрата развръзка.


Експлоатация на амонячната станция може да бъде разрешена чак когато се изпълнят предписаните мерки.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com