Областната епизоотична комисия: Няма голяма опасност за хората след установяване на птичи грип в областта, нужда е висока хигиена

Няма опасност за хората след установяване на птичи грип в огнище в с. Лисец, нужна е висока хигиена и бърза консултация с лекар, ако има здравословно неразположение със симптоми на грипно заболяване. Това увери директорът на ОДБХ в Ловеч д-р Росен Федерчев по време на заседанието на Областната епизоотична комисия. Пробите, констатирали инфлуенца по птиците във ферма в селото са потвърдени на 13 март от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ). Уведомена са били областната и общинска епизоотични комисии. След проверка на място и запознаване с обстановката във фермата, бе свикано заседанието от зам.-областния управител Илиян Тодоров, председател на комисията, на която директорът на ОДБХ д-р Росен Федерчев докладва: към момента заболяването е установено след профилактична проба, няма умрели животни, стопанинът им съдейства органите за установяване и предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на болестта, всички институции работят в синхрон, решен е методът за хуманно унищожаване на болните птици, осигурени са медикаменти за хората, имали достъп до тях, както и профилактичен преглед, осигурен е и препаратът Тамифлу, осигурени са и необходимите предпазни средства за екипите от специалисти, които ще влязат в огнището.


Засегнатите птици в обекта са патици мюлари. Те ще бъдат унищожени по хуманен начин с цел ликвидиране на заболяването в съответствие с действащото законодателство и текущ и последващ контрол. Вече е в сила заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, определени са мерките за ликвидиране по най-бързия на огнището с високопатогенна инфлуенца по птиците и срещу разпространението на инфекция сред птиците в района. Определени са 3-километрова предпазна зона и 10- километрова зона за наблюдение около констатираното огнище. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас, подчерта на заседанието д-р Росен Федерчев. Той поясни, че в момента се извършва проучване за причините, довели до заразата. Разпоредено е на кметовете на населените места да обхождат обектите за умрели животни, да съдействат извършване на клинични прегледи и взимане на проби при съмнение за заболяване и получаване на сигнали от собственици за заболеваемост сред птиците, както и незабавно да уведомяват ОДБХ при евентуално констатирани случаи или дори само съмнения за заболели животни.


В работата на Областната епизоотична комисия участва и лично областният управител Ваня Събчева.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com