На 15 август България и българските медици ще отбележат Деня на Спасението

На 15 август България и българските медици ще отбележат Деня на Спасението. На този ден почитаме паметта на десетките лекари и медицински служители, починали по време на работа или непосредствено след нея от изтощение, заразяване от болестите на своите пациенти или катастрофа с линейка на път към тях, както и на всички останали, загинали при спасяване на пострадали. Български лекарски съюз и председателя на Управителния съвет на Съсловната организация д-р Иван Маджаров призовават да бъде спазена традицията и заедно с колегите от лечебните заведения да запазим едноминутно мълчание точно в 12 ч. пред вратите на болниците, придружено от включени сирени на линейки.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението бе официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на живот в мирно време. За поредна година Денят на спасението преминава под знака на Covid-19. Заболяването ни отне над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейки, които помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Медиците от Ловеч се присъединяват към инициативата за почитане паметта на загиналите по време на работа лекари и медицински специалисти, като на 15.08.2022г. пред входа на ЦСМП-Ловеч ще запазим едноминутно мълчание при включени сирени на линейките.

 

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com