На „Хоро под Стратеш“ се събират в Ловеч фолклорни състави от страната

newВ Ловеч за единадесета поредна година ще се състои фолклорният празник „Хоро под Стратеш“ на 2 юли (събота). Организатор е Народно читалище „Зорница-2010 – Нено Щрегарски“ – Ловеч, съобщи за БТА Нели Читинова, председател на читалището.


За празника ще пристигнат над 400 любители танцьори от всички краища на България – Тополовград, Хасково, Козлодуй, Полски Тръмбеш, Вълчитрън, Враца, Ивайловград, Пловдив, Борима, Ловеч. Гости ще са и от Школа по български народни хора „Еремия“ от  София.


На сцената ще се качи и най-възрастната танцьорка от Ловеч – 91-годишната баба Донка, добави Читинова.


Фестивалът ще започне в 10:45 часа с дефиле по пешеходната зона на града и на площада пред сградата на Общината танцьорите ще се хванат на голямо хоро. След това ще продължат до площад „Тодор Кирков“, където на откритата сцена ще се състои концертът.


Фестивалът няма конкурсен характер. Всички участници представят поне по две хора в рамките на 6 минути.
Отново ще бъде връчена специалната награда, учредена на името на патрона на читалището – Нено Щрегарски, за принос в съхранението на българския фолклор и запазване на българските традиции. Това е статуетка, изработена от Спас Дочев, добави Читинова.


Празникът ще завърши с голямо хоро, на което ще се хванат всички участници и граждани.


По думите на Нели Читинова празникът е наречен „Хоро под Стратеш“, тъй като паркът „Стратеш“ е символ на града, а площад „Тодор Кирков“, където е концертната програма, е под него. Идеята е на едно място да се съберат танцьори от страната и да покажат богатството на българския фолклор, както и че традицията е жива. „Все повече млади хора се запалват по фолклора“, посочи Читинова.


 


 


 * Източник: БТА

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com