На около 150 деца, педагози и медицински специалисти в Ловеч са извършени скринингови изследвания за затлъстяване

 

На около 150 деца, педагози и медицински специалисти са извършени скринингови изследвания в Ловеч по Националната програма за профилактика на хронични незаразни болести в рамките на един месец – от 31 май до 30 юни, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Кампанията е във връзка с Европейския ден за борба със затлъстяването и 31 май – Световен ден за борба с тютюнопушенето, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Изследвани са кръвна захар, тегло, индекс на телесна маса, степен на затлъстяване, препоръчителни дневни калории, измерване на мускулна маса и процент мазнини в тялото с интерактивни пособия – спирометър, пулсооксиометър, апарат за кръвна захар, апарат за кръвно налягане и уред за измерване състава на организма.

Установени са единични случай на деца с повишена кръвна захар, които при консултиране се оказват с фамилна обремененост.

Единични са и случаите на деца с наднормено тегло и по-висок индекс на телесната маса, както и с ускорен пулс в диапазон 100-130, отчетен на пулсооксиометър и апарат за измерване на кръвно налягане, което по данни на изследваните лица се дължи на честата и прекомерна употреба на енергийни напитки и „Кока-Кола“.

Всички деца с отклонение са насочени към общопрактикуващите лекари или лекар-специалист.

 

* Източник: БТА

 

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com