Национален комитет отпусна 12 300 лева на област Ловеч за честването на 100 години от Първата световна война

Националният комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война отпусна на област Ловеч 12 324 лв. Средствата са двойно повече от поисканите от областния управител Ирина Митева.
1546 лв. ще бъдат за ремонт на паметник на загиналите във войните за национално обединение от Априлци, кв. Острец. Други 6671 лв. са за ремонт на паметника на загиналите във войните тетевенци. За ремонта на паметника на загиналите във войните от Добродан са предвидени 1000 лв, а за паметника в с. Гумощник на загиналите във войните 1912-1913 и 1915-1918 г. други 3107 лв.
В програмата на Националния комитет са одобрени и събития в област Ловеч, които ще се финансират от други източници – общини, дарители. Те са в община Тетевен – тематична вечер за отбелязване включването на България във войната и участието на тетевенци в нея, посещение на места, където са загинали местни жители, изработване копие на знамето на Тетевенска №5 пеша дружина, носено във войната от 25-ти пехотен Драгомански полк и поставяне на 2 артилерийски системи пред паметника на загиналите във войните жители на с. Голям извор.
Заседанието на Националния комитет, председателствано от министъра на отбраната Николай Ненчев, бе проведено на 20 април в Централен военен клуб в София. В него участва областният управител Ирина Митева.
„Първата световна война е едно от най-големите исторически събития през 20-ти век за Европа и европейските народи с безброй примери на героизъм, доблест, чест и уважение към противника. За България участието в тази война е най-голямото военно усилие в историята ни, с най-многобройна армия и най-голям брой жертви“. Това каза министър Ненчев при откриването на заседанието, в което участваха постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, председателят на парламентарната Комисия по отбрана Михо Михов и началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев. На срещата присъстваха областните управители, представители на военно-родолюбивите организации в страната и на медийните партньори Българска национална телевизия и Българско национално радио.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com