Народният представител Антон Долапчиев с подарък за читалището в Йоглав

йоглав1Един обещан дар поднесе днес народният представител Антон Долапчиев на Народно читалище „Пробуда – 1926 г.“ в с. Йоглав, Ловешко. Табела, която да указва, че в сградата е подредена музейна колекция. Подаръкът Долапчиев връчи на инициатора, създателя и основния дарител на сбирката Димитър Митев. Кметският съвет на селото, който посрещна депутата, обяви, че тези дни ще вземе решение как точно музейната колекция да бъде отворена за посетители и в почивните дни, когато през Йоглав преминават туристи на път за Деветашката пещера и Крушунските водопади.
Музейната колекция е подредена през 2010 г., досега са я разгледали близо 500 посетители. В нея има над хиляда експоната – снимки, предмети от бита, оръдия на труда, някои от които на стотици години, все дарени от жители на селото.
Поздравявам ви за съхранената памет и уважението към достойните ви предци, каза народният представител и изрази увереност, че „както с любов създадохте музейната колекция, така ще продължите с всеотдайност да я развивате“.В нея е изложен и макетът на Димитър Митев на паметника на загиналите във войните йоглавчани, който той възнамерява да вдигнат в селото си. Сред другите му планове, с които запозна Долапчиев, е и изграждане на Музей на писмеността в България.
Кметът на Йоглав Ирена Георгиева и секретарят на читалището Еленка Щерева поканиха отсега народния представител на тържеството за 90-годишнината на читалището, което ще се проведе на 5 август т. г.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com