Над 80 ученици от ОУ „Васил Левски“ участваха в турнир по стрелба и лъвски скок Победителите си тръгнаха с купи, грамоти и медали

Над 80 ученици от ОУ „Васил Левски“ участваха в турнир по стрелба, фехтовка и  състезание за лъвски скок на 17 февруари. Инициативата е на Национално дружество „Традиция“ и неговия Регионален клуб „Васил Левски“. Турнирът бе под наслов „По стъпките на Левски“.
При много голям интерес премина състезанието по стрелба с въздушна пушка във физкултурния салон на училището. Докато част от учениците опитваха да покажат най-точна стрелба, други участваха в бой с мечове или разглеждаха стари оръжия и униформи. В двора на училището  пък демонстрираха умения за лъвски скок.
Учениците видяха и експозиция от старо оръжие. „Те се докоснаха до най-стария модел  оръжие – кремъчното, до капсулно оръжие, което са ползвали нашите прадеди в Априлското въстание. Държаха в ръцете си пушки  от руско-турската война. Показахме им  различни видове  револвери, пистолети, щикове, саби“, разказа Владимир Веселинов, ученик от  10 клас на СОУ „Св. Климент Охривски“. Той е най-младият член на Регионалния клуб „Васил Левски“ към Национално дружество „Традиция“. Показаното оръжие е на частни колекционери от дружеството.
„Всеки е ходил в музей,  но там оръжието е във витрини,  децата не  могат да го докоснат. Идеята е да запалим младите хора по българската история, да помнят кои сме българите и да се гордеят със славното ни минало“, каза още Владимир.
След оспорвана стрелба  първи в турнира стана Момчил Илевски от 7 „а“ клас, втора е Роксана Петрова от 7 „г“ и трета – Бояна Гумнерова от 6 „в“ клас. Те получиха купи и грамоти. На лъвския скок блестящо се представи Константин Велчев от 7 „а“ клас, който спечели медал. Всички участници в различните състезания получиха грамоти от Националното дружество „Традиция“ и Регионалния клуб „Васил Левски“ – Ловеч.

DSC03238 DSC03242 DSC03254 DSC03274 DSC03279 DSC03305 DSC03307 DSC03324 DSC03334 DSC03336

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com