Над 1000 участници очаква Ловеч за събора „Ритъмът на България 2022“

Двойното издание  на Национален фолклорен събор „Ритъмът на България“ (обявено като 6-то и 7-мо поред) ще се проведе от 22 до 25 септември 2022 г. в Ловеч. Очакват се над 1000 самодейни изпълнителя и гости от цяла България от всички фолклорни жанрове. Съборът за четвърта поредна година е включен в Културния календар на Община Ловеч.


По традиция на открита сцена в двора на Бившата казармата в центъра на града от четвъртък до неделя ще прозвучат  изпълнения на над 100 самодейни формации и индивидуални изпълнители, автентичен фолклор, народни танци, песни и обичаи.


Вечерта на официалния празник Ден на независимостта –  22 септември, ще бъде концертът на Христо Косашки и ТФ „Балкански огън“.


В програмата е включен типично ловешкият обичай „Кумичене“, още – обичая „Джамал“ от с. Славяни, коледарски групи от Ябланица и Баховица, възстановка на родопска сватба, надиграване на най-добрите танцьори и др.


Ловешките улици ще бъдат изпълнени от танцьорите от НЧ „Бяла Анаста 2016“, облечени в народни носии, заедно с Представителен общински духов оркестър, през втория ден на събора – петък. Парадът ще завърши с концерт и много общи хора на сцената.


За първа година фестивалът дава възможност съставите да се изявят и с  конкурсен характер. Богата и разнообразна е програмата от народни песни и танци. За вечерни концерти са поканени едни от най-актуалните фолклорни изпълнители: квартет „Славей“, Здравко Мандаджиев, Станислава Димитрова – Съни.


Предвидени са павилиони  майстори на народни занаяти с демонстрации, както и шатри за лакомства,  храна и напитки. Организатори са НЧ „Бяла Анаста 2016“, НЧ „Напредък – 1920 г.“ и Модна къща „Перлита“.


 ПРОГРАМА:


22.09.2022 , четвъртък


17.00 ч. Откриване,


Фестивална програма: Автентичен фолклор и народни обичаи


19.00 ч. Концерт на Христо Косашки и ТА “Балкански огън“


23.09.2022, петък


17.00 ч. Дефиле и Концерт на Представителен общински духов оркестър Ловеч


19.00 ч. – Концерт на Квартет „Славей“


24.09.2022, събота


10.00 ч. Фестивална  програма с изпълнения на участниците


18.00 ч. – Концерт на  Здравко Мандаджиев


25.09.2022, неделя


10.00 Конкурсна програма- изпълнения на участниците


18.00 – Концерт на Станислава Димитрова – СЪНИ.


Забележка: Снимките са  архивни.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com