Наближава финалът на проекта за Еньовден в село Йоглав

Продължават дейностите на Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ село Йоглав, по проект „Еньовден в родния край“ към Общински фонд „Култура“ за финансово подпомагане на културни дейности за 2019 г. Целта на проекта е да  се съхрани  народният обичай „Еньовден“ като предпоставка за опазване на нашата идентичност чрез културни традиции от региона, утвърждаване на местните традиции и обичаи  като значими за младото поколение; да се разширят познанията за билкови храни и напитки, народните лекове с билки, произлезли от народната традиция и здравословния начин на живот сред природата.


Дейността, която даде старт на проекта беше представянето на литературно-музикалена инсценировка по книгата на Еленка Щерева „За всяка болка има билка“ от координатора на проекта и  самодейци от ФГ „Югла“ село Йоглав пред около тридесет деца от партньорските организация „Детско полицейско управление“ към СОУ „Тодор Кирков“ Ловеч , с ръководител на групата Детелина Карапетрова и Сдружение „Зона“ Ловеч, с ръководител Валентин Вълев.


Следващата дейност беше в офиса на партньорското  Сдружение „Екомисия 21 век“, където пред близо 60 деца от „Летен детски лагер“ беше представена мултимедийна презентация за запознаване с възникването, значението и ритуалите на билковия празник Еньовден. Там присъстваха и партньорите от Сдружение „Зона Ловеч“ с ръководител Валентин Вълев.


Презентацията беше представена и в СОУ „Тодор Кирков“ Ловеч пред около 30 деца, с ръководител-партньор по проекта Детелина Карапетрова.


Продължават и текущите репетиции на основната целева група -фолклорна група „Югла“ при местното читалище с участие на деца от село Йоглав за разучаване на народни песни, които ще съпровождат ритуалното бране на билки.


До сега са запознати общо около 100 деца с празника „Еньовден“, много от които ще присъстват и на самия празник. На всички мероприятия организаторите предоставят на деца и възрастни тематични диплянки, а на малчуганите-бабини медени курабии и билкови бонбони. Партньорските организации получиха подарък представената книга „За всяка болка има билка“. За да се съхрани обичаят „Еньовден“ за поколенията, по проекта е предвидено заснемане на филм, което ще стане в село Йоглав, на 23 юни 2019 г. с участието самодейците от НЧ „Пробуда 1926 г.“и партньорските организации от град Ловеч.
Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com