Млад кинорежисьор от Ловеч с изложба на кадри от първия си късометражен филм

Лентата ще бъде показана на 20 юли в Регионалната библиотека, събитието под патронажа на областния управител


Кадри от първия си късометражен филм показва в изложба в центъра на Ловеч младият кинорежисьор Едуард Енчев. Всеки от 17-те кадъра има композицията на картина, какъвто е и акцентът на самия филм – повече визуално преживяване с много символика, отколкото актьорско изпълнение. Лентата е със заглавие „Ехота от миналото“ и е снимана в Ловеч и свищовското село Ореш, Едуард е режисьор, сценарист, оператор и монтажист, в главната роля е Сава Чуковски – младши. Показва през какво минава главният герой във вътрешната си трансформация – израстването от момче до мъж с всичките терзания и премеждия. За филма си, разказва Едуард, той черпи вдъхновение от аналитичната психология на Каръл Юнг, психиатър и аналитичен психолог от началото на 20.век. Посланието е човек да приеме себе си, без значение на грешките и паденията, да приеме и доброто, и лошото. Развита е и идеята за творчеството и изкуството като универсален език, който всеки разбира – „силно вярвам в свързващата сила на изкуството и значимостта на връзките, които то създава между хората“.


Младият автор е работил по филма си пет месеца, това е дипломната му работа по кинорежисура в Университета Бангор в Уелс, където завършва миналата година. Той е 23-годишен, в Ловеч е възпитаник на Езиковата гимназия.


В момента Едуард разработва сериал на футуристична тематика. Възнамерява да се установи в България и да търси тук своята професионална реализация, като целта му е популяризиране на българското кино в Европа и света. В момента родното кино има още да учи, казва младият режисьор, то е ориентирано само към нас самите, а другите култури не са допуснати.


Филмът ще бъде показан на широката публика на 20 юли (17.30 ч.) в Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“, когато ще се проведе и среща с творческия екип. Събитието е под патронажа на областния управител, който заяви адмирациите си към Едуард. Заслужава насърчаване всяка креативна идея на младите хора, коментира Виктор Стойчев, похвално е, че се интересуват от историята, а още повече че след завършване в чужбина се завръщат у нас, за да приложат наученото тук, коментира Виктор Стойчев.


Изложбата на кадрите от филма на Едуард Енчев може да бъде видяна до края на юли.

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com