Министър Боил Банов откри в Ловеч изложбата от Люксембург „Кралско вълшебство от порцелан“

Министърът на културата Боил Банов откри на 15 май вечерта в Ловеч изложбата „Кралско вълшебство от порцелан“, представяща културното наследство на Люксембург. Пред събралата се публика той посочи: „Много рядко в страната гостуват подобни изложби с такава художествена стойност. Много се радвам, че кметът Корнелия Маринова направи всичко възможно да ме убеди да дойда и пожелавам на общината да продължи институциално условията за гостуване подобни културни изяви“.


Сред официалните гости на събитието бяха още кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, Роналд Дофинг – извънреден и пълномощен посланик на Люксембург, както и собственикът на колекцията Атанас Атанасов. Тук бяха още областният управител Ваня Събчева, всички заместник-кметове на общината и други представители на институциите.


„Гостуването  на изложбата  е забележителна визита на една далечна традиция в един в нашия Ловеч. Ние се славим със своята керамика, с грънчарството, чийто корени отвеждат далеч в древността. Порцеланът за първи път се разработва в Китай през 7 век, като до 18 век формулата му е била  тайна. И ето днес ние имаме възможност от близо да се насладим на продуктите на тази тайна“, каза в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Тя съобщи и факта, че изложбата се представя за първи път в България, даже в Европа, извън Люксембург.


Кметът специално благодари Атанас Атанасов,  жител на Великото херцогство, който предостави богатата колекция в родния си град. Още повече, че той оставя част от колекцията като дарение за Ловеч.


Кметът благодари на министър Боил Банов и на Н.Пр. Роналд Дофинг за съдействието. Посланикът уточни, че е бил част от преговарящия екип за присъединяването на България към ЕС през 2005 г. и оттогава има най-добри чувства към нас. Той посочи още, че изложбата е доказателство за добрите международни връзки на Ловеч. На тримата гости беше връчен кристал с герба на Община Ловеч.


Експозицията е разположена в приемната на общината  в Бароковите къщи и може да се разгледа при вход свободен от 16 до 26 май включително.


Представени са над 260 порцеланови чинии и керамични плочки. Изображенията представят историята на Велико херцогство Люксембург  – графове, крале, региони, крепости, замъци, кантони, градове, сдружения, църкви, светци, езера, язовири.  Изработени са от края на 18 век до края на 20 век във Велико херцогство Люксембург от фабрика „Бох“, а в последствие – „Вилеруа и Бох“. Интересен факт е, че върху една от чиниите бе изобразено родното място на посланик Роналд Дофинг.


Домакин на събитието е Община Ловеч в лицето на Регионалния исторически музей. По време на представянето директорът на РИМ Капка Кузманова направи обширно експозе за Люксембург. Музикалното оформление на бе на трио „Хармония“, а  кетерингът направи на ресторант „HLAPPETO“.


Община Ловеч, пресцентър


15.05.2019 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com