Ловеч чества 145 години от Освобождението на града от oсманско иго

С гражданско поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парка „Стратеш“ Ловеч тържествено отбеляза на 22 август  145 години от Освобождението на града от  oсманско иго. „Днешната дата е пример за истинско братство и единение на славянските народи. За свободата на нашето отечество се бият хиляди руски воини и доброволци, рамо до рамо до тях са украинци, румънци, финландци, поляци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци и други воини. И мнозина отдадоха живота си в освободителната за българите Руско-турска война от 1877-1878 г.“


Това каза в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя посочи още, че денят се празнува и заради установяване на местното управление. Посочи, че първият кмет е Иван Драсов – местен революционер, общественик и държавник, народен представител в Първото Велико народно събрание. Следващият кмет Иванчо Колев също е революционер, член на Ловчанския частен революционен комитет на ВРО. 


Кметът Корнелия Маринова подчерта, че днешните млади поколения приемат свободата като даденост, естествено състояние на нещата. „Но не е така. За свободата, включително тази на 22 август 1877 г., е воювано, плащано е с много труд и кръв, с живот. Ако сме народ, ние сме длъжни да виждаме историята в цялата й сложност и преплетеност, с всичките тъмни бездни и светли върхове. Затова паметта трябва да опреснява, да се поддържа жива“, заключи кметът на Ловеч.


В ритуала участва почетен военен караул от Единен център за начална подготовка в  Плевен, както и Общинският духов оркестър.


Сред официалните лица  бяха областният управител инж. Светослав Славчев, председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, полк. Калоян Василев, зам.-командир на ЕЦНП в Плевен, заместник-кметът Венцислав Христов, представители на институции и граждани.


Освобождението на Ловеч става след тежки боеве на 20, 21 и 22 август. Руските загуби при Ловеч са 1675 офицери и войници. От безчинствата на редовната турска войска, нередовни черкези и башибозуци из града и околните му села загиват около 2600 българи. Вече 145 години времето не е изтрило спомена за Освобождението и освободителите на Ловеч.


По повод честването в Ловеч се получиха поздравителни адреси от полк. Светослав Църовски, началник на Военен географски център в Троян, както и от побратимения  град Рязан.


Днес венци и цветя на признателност бяха поднесени пред всички паметни места в града. По-рано в храм „Св. Троица“ имаше панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч, благодарствен молебен и поднасяне на цветя на паметника в двора на черквата.


Вечерта беше открита изложба от Международния пленер за живопис „Дувари 2022“ в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“.  Програмата завърши с участие на НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“, което изнесе емоционалния музикално-танцов спектакъл „Ние, българите“ на откритата сцена на пл. „Тодор Кирков“. 


Видеозапис от събитията  виж ТУК


https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official


Община Ловеч, пресцентър


22 август 2022 г.Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com