Ловеч с Европейски етикет за иновации, кметът Корнелия Маринова настоя за динамична смяна на дневния ред на общините

Община Ловеч е удостоена с Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Това стана по време на Годишната среща на местните власти (23 – 25 октомври 2022 г.), която е организирана от НСОРБ и се провежда в курорта „Албена“.


Отличието прие лично Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, като благодари на общинската администрация за усърдната работа и високата оценка. Европейският етикет за добро управление се присъжда в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа и е признание за качеството на предоставяните административни услуги. Етикетът се присъжда за период от две години, това е трети пореден път за Ловеч.


Отличието бе връчено от Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства. Отличени бяха общо 22 общини.


Още първия ден кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изнесе своята презентация на тема „Предизвикателствата и перспективите пред Европа и България“ с фокус върху динамична смяна на дневния ред. „ Работим в условия на галопиращи, непредвидени разходи в общинските бюджети, наложихме рестриктивни мерки за строги икономии – напр. на електроенергията и т.н. Не една и не две общини са изправени пред риска да не успеят да приключат значими инфраструктурни проекти, поради недостиг на финансов ресурс, поради промяна на пазарните цени. И търсим решение от компетентните институции в държавата за принципно решаване на проблема с нуждата от дофинансиране“, изтъкна Корнелия Маринова.


Необходимо е всяка община да има План за интегрирано развитие – това е задължителен стратегически документ. След това кметът на Ловеч изтъкна следните стъпки. Всяка община да инвестира в човешки капитал, създавайки среда и условия за живот за повишаване на жизнения стандарт. Всяка община да създава климат за развитие на устойчива икономика (индустриални зони, техническа инфраструктура, държавна и общинска политика за насърчаване/ стимулиране на инвестициите; неразбраните и недооценявани иновации и дигитализация).


Иновациите са особено важни в райони с дефицит на работна сила и намаляващи трудови ресурси. През новия програмен период ключовата дума за успех е „обединяване“ – на идеи, на ресурси, вкл. и човешки, заключи Корнелия Маринова.


Изказването предизвика обоснован интерес сред  аудиторията, а Корнелия Маринова формулира и допълнителни въпроси към Атанас Пеканов.
Община Ловеч, пресцентър


24.10.2022 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com