Ловеч е изобразен в сакралното пространство на храма „Св. св. Кирил и Методий“

Няма друг град освен Ловеч, който да е вписан в сакралното пространство по този начин, по който го виждаме в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в града край Осъм. Това разкрива проф. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет, който е ръководител на художниците, които изографисват ловешкия храм.


Изображението се намира точно над вратата на асансьора. То показва емблематичните обекти Покрит мост, възрожденския квартал „Вароша“ с крепостта, както и самия храм. Надписът над тях разказва историята храма и сочи небесното покровителство на Светите братя Кирил и Методий над града.


Научаваме, че „този Боголепен катедрален храм е издигнат през годините 2005 – 2017, изписан е в годините 2014 – 2023 година. Стенописите и иконите са реализирани от колектив с ръководител Владимир Аврамов. Иконостасът е дело на Николай Шурелов“.


Близо 7000 обекта са изобразени по стените на храма – като отделни икони или в композиции. Храмът бе тържествено осветен през 2017 година. Той е на две нива, има 850 кв. м застроена площ, а разгънатата площ е два пъти по-голяма.


Община Ловеч, пресцентър


19.09.2022 г.


Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com