Ловеч ехтеше в „Ритъмът на България“!

Ловеч се превърна в средище на българщината в 4-те дни на Национален фолклорен събор „Ритъмът на България“  2022, който се проведе от 22-ри до 25-ти септември 2022 в Ловеч. Съборът за поредна година е включен в Културния календар на Община Ловеч. Организатори са НЧ „Бяла Анаста 2016“, Модна къща „Перлита“ и НЧ „Напредък – 1920 г.“


Гостите и жителите на града имаха възможност да се насладят на изпълненията на прочути народни певци в специалните концерти всяка вечер от събора. Христо Косашки поздрави Ловеч за Деня на независимостта, втората вечер концертът беше на брилянтните квартет „Славей“, Здравко Мандаджиев донесе невероятна атмосфера на сцената, а в последния ден гост изпълнител беше Станислава Димитрова – Съни.


Танцьорите от ТФ „Балкански огън“ при НЧ „Бяла Анаста 2016“ бяха неизменна част от концертите, като създаваха на сцената истински шедьоври заедно с песните на певците. Четири дни публиката танцува народни хора пред сцената, неуморни, вдъхновени, запленени от българския фолклор.


Гранд при на фестивала спечелиха Танцов състав „Настроение” при НЧ „Пробуда 1928“„ гр. Каспичан , както и певицата Симона Стефанова, представител на НЧ „Хр.Ботев-1930“ с. Славяни, общ. Ловеч.


Специална награда на Съюза на организациите за любителско изкуство беше присъдена на ТФ „Гиздава девойка“ – Попово, както и на ТС „Настроение“ от Каспичан. Наградата на победителите връчи лично Корнелия Маринова – кмет на Община Ловеч. Тя поздрави организаторите и участниците и отбеляза, че съборът със всяка следваща година става все по-мащабен и участниците все повече и по-разнообразни. Водещи на събора за поредна година бяха Мартин Желев и Йордан Папазов.


Имаше над 1000 участници – танцови и певчески състави и индивидуални изпълнители от всички възрасти от цялата страна. Те  пристигнаха в Ловеч за фестивала в събота и неделя. Литаковската духова музика откри първия конкурсен ден. Най-мащабни бяха ансамблите от Пирдоп, Ябланица, Летница. Танцовите състави и клубове бяха предимно от млади хора от Карлово, Литаково, Ясен, Каспичан, Долни Вит, Ловеч, Славяново, Попово, Троян, Дойренци, Продановци, Еница, Изгрев, Балван.


Певческите групи и изпълнители бяха предимно от възрастни хора, но с невероятно излъчване и любов към песента. Имаше състави и индивидуални изпълнители от Изворово, Мерданя, Малко Враново, Дойренци, Кози Рог, Къкрина, Радювене, кв. „Гозница“ на Ловеч, Хлевене, Жълтеш, Щръклево, Велики Преслав, Милковица, Тученица, Продановци, Победа, Габрово, Харачерите, Борики, Славяни, Йоглав, Летница. Силно впечатление направиха по-младите певици от Асеновград, Ловеч, Бяла Слатина.


В първите два дни на събора видяхме обичаите „Кумичене“ и  „Джамал“ от с. Славяни, коледарски групи от Ябланица и Баховица, възстановка на родопска сватба, надиграване на най-добрите танцьори, дефиле в народни носии по улиците на града и концерт на Представителен духов оркестър на Община Ловеч.


НФС „Ритъмът на България“ е традиционен форум за български фолклор, който събира самодейни състави от цялата страна с подкрепата на Община Ловеч. Амбицията на организаторите е в бъдеще да прерасне в международен фолклорен фестивал.


Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com