Лисец празнува 95 години читалище и празник на селото

Кметът Корнелия Маринова: Чувствам се горда, ще присъствам на този празник!


Село Лисец в община Ловеч отбелязва двоен празник  – 95 години от основаването на местното читалище и празник на селището. Юбилеен концерт се състоя вечерта на 29 юли 2022 г. в пълния салон на НЧ “Светлина –1927 г.”  Гост бе Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, която се обърна към аудиторията с думите: Чувствам се горда, ще присъствам на този празник!


Тя направи интересен паралел между две години – 1926 и 1927. През първата година са се случили драматични събития, когато след направен донос селището е щяло да бъде опожарено, а жителите му – изселени. Тогава  на 2 август 1926 г. подполк. Цоко Коев, командир на Ловешкия гарнизон, спасява селото с думите: „Лесно е да се разруши едно село, но е трудно да се направи“. Този случай е повод да има празник на селото.


През следващата 1927 г. пък е основано читалището. Това са темелите, върху се гради и развива вашата общност, култура и дух,  каза Корнелия  Маринова.


Тя благодари за голямата сърцатост и всеотдайност на местните читалищни дейци, чиито изяви и събития продължават да формират поколенията. 


На Светлана Георгиева, секретар на читалището, кметът връчи поздравителен адрес и кошница с цветя. Корнелия  Маринова поздрави и кметът на селото Борислав Иванов за постигнатите резултати. Председателят на читалището Ненчо Колев пък награди с грамоти изявени читалищни дейци.


Над два часа продължи концертът, в който участваха изпълнители от всички възрасти и всякакви жанрове. Освен местните самодейци имаше гости от ЦПЛР – ОДК в Ловеч, танцова формация  „Балкански огън“ и други.


В събота, на 30 юли, е празникът на селото в местността Врани кладенец, на който ще присъства заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев.
Община Ловеч, пресцентър


29.07.2022 г. 


Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com