Кристина Атанасова от САЩ, която се вълнува от проблемите на българското общество Кристина Атанасова от 11 години живее в САЩ, но се вълнува видимо от проблемите на българското общество

Преди броени дни тя беше в Ловеч и се срещна за кратко с кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и зам.-кмета Цветан Георгиев.

P1012393Придружаваше я Генчо Лазаров, двамата се познават отдавна и са радетели на въвеждането на електронно гласуване за българите в чужбина. Оказва се, че Кристина Атанасова е свързана  с Ловеч и по друга линия. Тук е била къщата на генерал Васил Атанасов, участник в Първата световна война и после в Балканската война. Генералът се пада дядо на нейния съпруг  Богдан Атанасов.  Къщата на  Васил Атанасов  е била някъде във „Вароша”,  след войните през 20-те години на миналия век висшият офицер благородно я  оставил на своя  домакин. Така този ловчалия, заедно  с жена си, стопанисвали къщата и имота дълги години. Съпругата  на домакина –  баба Фицка, била известна със своя чепат характер, много опака жена, разказа днес Кристина. Друг интересен детайл от живота на дамата е нейната преводаческа дейност.

P1012388

Тя е работила  към  военния отдел на Американското посолство в България от 1995 до 2000 г. Така е станала свидетел на преговорите за присъединяването на България към структурите на НАТО.  Участвала е в  конференциите между Министерството на отбраната на България и Американското министерство на отбраната в Гарминшпартенкирхен, където е седалището на НАТО за Европа. Кристина Атанасова пристигна в Ловеч с приятни очаквания. Познава Генчо Лазаров още от Калифорния – двамата заедно работят в САЩ за една и съща българска кауза. Не за първи път е в Ловеч, идвала е преди 15 г. и намира града за много хубав. След 2005 г. Кристина Атанасова  живее в Калифорния, но продължава да работи за българското общество чрез едно сдружение, което се нарича  „Висока избирателна активност“. Атанасова отговаря за дейността в Северна Калифорния, Генчо Лазаров за Южна Калифорния. Целта е да се мобилизират българите, живеещи в Калифорния, за да участват в изборите електронно. Затова Кристина бе особено развълнувана, тъй като тези дни в Народното събрание се решава дали ще се приеме Закон за електронното гласуване. „Трябва да знаете, че този закон ще улесни много българи. Само в Лос Анжелис в моя район живеят над 35 хил. българи. В частта на Генчо живеят около 10 хил., така че общо са над 50 хил. българи в Калифорния. Ако могат да гласуват, това ще промени нещата в България“,  твърди Кристина Атанасова.

P1012390 P1012396

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com