Кмет на Ловеч по повод Цветница и Великден: Лично аз избирам да остана вкъщи

Кмет на Община Ловеч Корнелия Маринова в специално обръщение призова гражданите за Цветница и Великден да останат вкъщи. Обръщението бе излъчено по ТВ Зетра, а след това разпространено и по други канали.


„Лично аз избирам да остана вкъщи и да не ставам евентуален приносител на зараза. Правя го с пълното съзнание, че така съм най-полезна за моето семейство, за близки и роднини, приятели и колеги.  Като всеки православен християнин имам вкъщи икона и ще се помоля за здравето и вечната младост на българите“, се казва в посланието.


Ето пълния текст на обръщението, видеото може да се види тук https://www.youtube.com/watch?v=l7dO5YjfVFE


Уважаеми съграждани,


Преживяваме тежка криза, която дойде в резултат на днешната пандемия. Днес се обръщам към Вас с няколко думи по повод предстоящите хубави пролетни празници Лазаровден и Цветница, които са в събота и неделя. Цветница – без съмнение е най-големият, чакан и обичан празник за ловчалии. Това е ден на цветята, младостта и зараждащия се живот. Знаете, че през последните години Община Ловеч  разшири празника по площ и брой изяви, така че той обхвана целия град.


Сега искам да Ви обърна вниманието на две съвпадения – бих ги нарекъл злощастни съвпадения. Според всички специалисти, у нас и в чужбина, пикът  на заразата ще се разрази следващите две-три седмици. Това съвпада точно с идващите празници Цветница и следващата седмица на Великден. Или – пикът на смъртоносната болест съвпада с празника на живота. 


Повечето от нас са здрави и жизнени хора, които доброволно спазват строгите правила на социална изолация с една единствена цел – да прекратим разпространението на невидимия вирус.


Хубавото време и цветният празник ще бъдат голямо предизвикателство за всички нас.  По традиция вярващите ходим до  църквата за върбови клонки, символизиращи посрещането на Божият син. Те се освещават заедно с пролетните цветя с помощта на специални молитви.


Тази година сме изправени пред съдбовен избор.  Изглежда Господ ни изпраща това голямо предизвикателство и всеки трябва сам да реши.  Изборът е прост. Избираме между вероятността да се заразим, когато сме сред много други хора.  Или пък избираме да останем на страната на живота и битката с коронавируса, като спазваме правилата на социалната изолация.


Лично аз избирам да остана вкъщи и да не ставам евентуален приносител на зараза. Правя го с пълното съзнание, че така съм най-полезна за моето семейство, за близки и роднини, приятели и колеги.  Като всеки православен християнин имам вкъщи икона и ще се помоля за здравето и вечната младост на българите.


Нека нашите молитви да са отправени към Божия син с една надежда, която е традиционна за Цветница. Надеждата е да не се дава никому кръст, по-голям от този, който може да носи.  


Днешният кръст е тежък и неприятен. Но вярвам, че ще го понесем достойно и с гражданска отговорност. Защото ни чакат още много други Цветници. И те ще са много по-хубави, защото ще знаем как сме ги изстрадали.“


Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч


09.04.2020 г.


Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com