Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие на събора в Априлци

„Хубаво е, че на този събор присъстват и деца, защото в ден като днешния, когато се прекланяме пред жертвите, те могат да чуят какво се е случило тука преди 140 години. Иначе как ще пренесем примера, урока, който ни дадоха въстаниците и мъчениците на вярата. А тук, в Априлци, историята говори отвсякъде.
Това каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която взе участие в църковната служба и събора  в почит пред паметта на Новоселските мъченици. Те са избити при потушаване на Новоселското въстание, на 9 май, през 1876 година. Новоселското въстание е единственото в Северна България, известно е с призива „Продай си нивата, купи си пушка“.
Кметът Корнелия Маринова обърна внимание колко важни дати се съчетават на 9 май – 140 години от Априлското въстание, 5 години от канонизирането на мъчениците, както и Денят на Европа.
По-рано ловчанският митрополит Гавриил  и величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, служиха в девическия манастир „Света Троица“, където са избити новоселските мъченици. Оттам тръгна литийното шествие към центъра на града.
Кметът на Априлци Младен Пелов посрещна зам.-областният управител Георги Терзийски, доц. Владимир Ганев от ВТУ и други гости.
Вече пет години на 9 май  нашата църква, както и останалите православни църкви, отслужват свети литургии, в които ще се споменават загиналите в новоселския манастир “Света Троица” в Априлци. Сред загиналите по време на клането на 9 май 1876 г. са свещениците Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, монахините Сусана Сомлева, София Павкова, Елисавета Злийска, Ефросиния Мофтиева, Христина Калиста и Катерина, както и мирянката Сусана Чорбаджиева. Те, заедно с жертвите от Баташкото клане, бяха канонизирани за свети мъченици на 3 април 2011г.  с решение на Светия синод.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com