Кметът на Тетевен бе част от работна среща на Сдружението на общинските болници в България

В курорта Рибарица, община Тетевен, бе открита работна среща на Сдружението на общинските болници в България на тема ,,Системата на здравеопазване като икономика на знанието“. Освен дискусия по главната тема, се обсъдиха и състоянието на системата на здравеопазване и проблемите пред общинските болници.

В нея взеха участие представители от Министерство на здравеопазването в лицето на Костадин Атанасов – председател СД ,,СБР НК“, Ирена Миланова – гл. експерт и Иван Марков – гл. експерт. Д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, заедно с управители и представители от над 20 общински болници, сред които и д-р Ганева – управител на ,,МБАЛ Тетевен д-р А. Пешев“, също бяха част от срещата.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев направи кратък анонс за програмата на работната среща. Той благодари на присъстващите и покани кмета на Община Тетевен да открие събитието. Д-р Бояджиева сподели: ,,Радвам се, че Рибарица и Община Тетевен за пореден път са домакини на такава среща. Поздравявам сдружението за добрата работа и че успя да влезе в диалог с централната власт и резултатът е налице.

Има още много проблеми, които трябва да се решават.

Пожелавам успех на провеждането на работната среща и се надявам, че след всеки следващ форум проблемите ще бъдат все по-малко“.

След преговори през февруари тази година правителството отпусна допълнителни средства в размер на 30 млн. лв. за общинските болници и за лечебни заведения, оказващи психиатрична и спешна помощ.

От тези средства 18 000 000 лв. са предназначени за общинските лечебни заведения, включително за 71 лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната, в която категория влиза и МБАЛ Тетевен д-р А. Пешев. Средствата са разпределени на база брой обслужвано население и брой преминали болни през предходната година.

С предоставянето на допълнителните средства ще се осигури равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, включително и в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната и ще се даде възможност на общинските заведения да осъществяват медицинска дейност в съответствие с потребностите на населението и съобразно правилата за добра медицинска практика. Ще се подпомогне и осъществяването на дейността и достигането на определени нива на заплащане на персонала, осъществяващ медицинските дейности.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com