Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави Братан Ценов по повод рождения му ден Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави почетния гражданин на Ловеч Братан Ценов по повод днешния му рожден ден

TSV_1520„Вашият личен празник е повод да си припомним какви качества са необходими за всяко успешно начинание – дързост, постоянство, взискателност, усет за точния момент, класика в стила и балканска мощ!“. Това се казва в специален поздравителен адрес, което е изпратен до известния спортист.
Братан Ценов  е роден на 7 януари 1964 г. в Луковит. Учи в Средно спортно училище „Асен Драганов“ в Ловеч, профил борба.  От 1982 г. е състезател по борба, класически стил в ЦСКА (София) в категория 48 и 52 килограма. Първата си световна титла печели на първенството в Киев (1983). Същата година е и европейски шампион в (Будапеща). За постигнати високи спортни успехи е награден с Орден „Народна република България“ I ст.
Следва поредица от бляскави успехи  на международни турнири. От Олимпиадата в Сеул (1988) се завръща с бронзов медал, за който е награден с Орден „Народна република България“ III ст.
„За големи заслуги към златната история на борбата в България през XX век“ е удостоен с плакет на Българската федерация по свободна и класическа борба. Активна състезателна дейност приключва през 1996 г. От 1997 г. е старши треньор на националния отбор по класическа борба. През 2005 г. е избран за „Най-добър треньор на годината“ сред всички спортове.  Почетен гражданин на Ловеч от 29 септември 1983 г. „За заслуги в спорта и завоюване на световната титла на шампионата в Киев през 1983 г.“

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com