Кметът на Ловеч поздрави Петър Хубчев за неговия рожден ден

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова  днес специално поздрави почетния гражданин на Ловеч Петър Хубчев за неговия рожден ден – 26 февруари. Това стана по време на редовната пресконференция с журналисти, като кметът изтъкна големия му принос за спорта и по-специално футбола.

В изпратения поздравителен адрес на общината се казва:“ Спортната Ви кариера е тясно свързана с ловешкия отбор “Осъм”, имате почти 250 мача с неговата фланелка. Ставате любимец на публиката, която през следващите години с нарастващ интерес следи проявите Ви на национален и международен терен. Всеки помни звездния миг националния ни отбор по футбол през 1994 г., когато се класирахме на полуфинал на световното първенство в САЩ.  А през 2018 година анкета посочи, че най-добрият треньор на България за годината е националният селекционер Петър Хубчев.“

Петър Хубчев е роден е на 26 февруари 1964 г. в с. Гложене, Тетевенско. Завършва Средно спортно училище „Асен Драганов“ в Ловеч. Играе в „Осъм “, а през 1989 г. е продаден на столичния „Левски“, където играе до 1993 г. Първият му мач в националния отбор на България е на 25 април 1984 г. срещу Гърция. Утвърждава се на поста централен защитник. През 1993 г. е привлечен в германския отбор „Хамбургер“, с който участва в първенството на „Бундеслига“ и носи капитанската лента на отбора.

През 2002 г. е помощник-треньор на българския национален отбор, начело с Пламен Марков. Отборът се класира за Европейското първенство в Португалия през 2004 г., след като печели безапелационно първото място в квалификационната си група след само една загуба в последния мач, оставяйки след себе си отбори като Хърватско и Белгия. В края на лятото на 2016 г. Петър Хубчев е назначен за треньор на националния отбор на България.

Избран за футболист на века в Ловеч след анкета между местните журналисти и спортни дейци. Удостоен със званието Почетен гражданин на Ловеч на 14 юли 1994 г. „За постигнат изключителен успех на световно първенство по футбол в САЩ през 1994 г.“

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com