Кметът на Ловеч подкрепи старта на Арт ателие „Творилница“ за по-добро бъдеще

„Горещо подкрепям усилията в насоката за трудова заетост – да се развиват уменията на тези хора, за да могат по-късно да се реализират“, изтъкна кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на откриващо събитие на проект Арт ателие „Творилница“ за по-добро бъдеще. 


Събитието на ГИП-София ЕООД, в партньорство с Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“ и Община Ловеч, се състоя на 2 декември 2020 г. в Община Ловеч. Проектът осигурява трудова заетост в защитена среда на 14 души с психични разстройства и интелектуални затруднения, които живеят в резидентни услуги. Освен това спомага за преодоляване на социалната изолация, възстановяване на социалните умения и самостоятелен и достоен начин на живот.


Корнелия Маринова допълни още: “Трудовата реализация на тези хора е най-големият проблем пред тях. Ние и досега сме правили опити в тази насока, като социална услуга, да създаваме изделия и те да се реализират на различни пазари. Сега това е едно естествено надграждане на досегашните усилия и истинското тяхно социализиране“. Тя отбеляза, че проектът стартира точно ден преди 3 декември – Международен ден на хората с увреждания.


В събитието взе участие зам.-кметът Венцислав Христов и представители на различни социални услуги в общината.


От две години ГИП-София, са в Ловеч като социална услуга и сме много доволни, защо общината се е доказала като устойчив партньор, изтъкна Валентина Христакева, директор на Фондация „ГИП – София“. Заедно с Калина Иванова, координатор програми, Христакева представи  бъдещата работа.


В Ловеч ще бъде оборудвано едно арт ателие, като ремонтът на помещението вече е извършен. След това ще бъдат избрани потребители на услугите, които да се включат в ателието. Осигурени са шевни и други машини, ще се развиват умения и сръчности. Изделията ще бъдат реализирани не само в Ловеч, а и в София. След края на проекта половината от потребителите ще останат още 6 месеца на работа. Търси се  устойчивост, като ще се търси възможност потребителите да си намерят работа при различни работодатели.


Общата стойност на проекта е 136 889 лв., продължителността е 19 месеца, от 01.12.2020г. – 31.05.2022г., финансовата подкрепа е на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.


Община Ловеч, пресцентър


02.12.2020 г.


Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com