Кметът на Ловеч: Не палете огън, не оставяйте тлеещи въглени без надзор!

Не палете огън, не оставяйте тлеещи въглени в огнището! Този апел отправи на 27 септември кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, след като при сутрешната си разходка по алея „Баш бунар“ край Осъм се натъкна на изоставено тлеещо огнище.


„Най-вероятно поради застудяването някой се е топлил късно през нощта и е изоставил огъня, но един по-силен ветрец може да доведе до пожар и много щети“, коментира кметът. Припомняме, че палене на огън в градската част е абсолютно забранено. Трябва да се  внимава и къде се изхвърлят фасовете от цигарите, защото при сухо време това също е опасно.


Статистиката на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ сочи, че човешката дейност е причина за 75% от горските пожари. Изхвърлянето на неизгасена цигара или клечка кибрит, запалването на стърнища и немарливото палене на огън често са предпоставка за сериозни пожарни инциденти.


Припомняме, че ако се налага все пак паленето на огън, това се извършва според правилата на Наредба № 30 на ИАГ.  Огнището трябва да е с кръгла форма с диаметър до 1 м, като се огражда с венец от камъни с височина около 20 см или се вкопава в земята. Височината на пламъците не трябва да надхвърля 0,5 м, а дебелината на слоя тлеещи въглени да не превишава половината от височината му. Преди да запалите огън, уверете се, че има с какво да го изгасите (вода, пясък, пръст) и имате с какво да ги пренесете до огъня. Не оставяйте огъня без надзор и не напускайте мястото, преди да сте се уверили, че няма останали тлеещи въглени от огъня. Не бъдете безотговорни и не палете огън за удоволствие, а само от необходимост. Който наруши изискванията на наредбата, се наказва съгласно Закона за горите и ЗМВР.


Община Ловеч, пресцентър


27.09.2021 г.

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com