Кметът Корнелия Маринова с писмо до премиера за болницата Кметът Корнелия Маринова е изпратила писмо до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на финансите Владислав Горанов и до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов

То е с искане за съдействие и подкрепа за решаване на проблемите на болницата в Ловеч и за финансиране на внесени в здравното министерство през 2012 г. инвестиционни проекти, чието реализиране би позволило преструктуриране на здравното заведение и неговото стабилизиране.
Това стана ясно днес на сесията на общинския съвет при отговор на кмета на питане на общинския съветник Валентина Янкова.
За периода от встъпването в длъжност на Маринова до момента са инициирани и проведени няколко срещи с д-р Петър Москов и заместниците му д-р Ваньо Шарков и д-р Адам Персенски, както и с главния секретар на здравното министерство проф. Пламен Кенаров. Съвместно с прокуриста на МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ д-р Снежина Митова са проведени разговори с фирмите, доставчици на лекарства и консумативи, поддръжка на медицинската апаратура и техника, като с част от тях е постигнато споразумение за разсрочване на дължимите суми, подписани са погасителни планове, изплатени са първите вноски по тях, включително и към „Овергаз мрежи“.
На среща със съвета на директорите на МБАЛ, поискана от кмета, са разисквани оздравителни мерки. Изготвени и внесени са в Министерството на здравеопазването оздравителен план и Програма за подобряване на финансовите и икономическите показатели. Съветът на директорите и прокуристът от своя страна също са провели срещи с главния секретар на министерството и със зам.-министъра на финансовото ведомство Кирил Ананиев и зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Към момента не е постъпвало искане за среща с министерството от страна на работещите в болницата, такова искане е имало само от страна на община Ловеч.
Ще продължа да настоявам за среща, каза Корнелия Маринова и обяви, че нейната тревога е не само от състоянието на болницата и от това, че специалистите там срещат затруднения с получаването на работните си заплати, а и заради подложената на съмнение възможност за осъществяване на услугата здравна грижа, гарантирана на гражданите от конституцията. Нека се види ролята и мястото на всеки един в оздравяването на болницата, настоя кметът. Защо тя не е предпочитано лечебно заведение, защо е останала без пациенти. Решението на проблема минава през всички, допълни Маринова, в това число и на работещите там.
Общинският съветник Валентина Янкова обяви, че ще внесе предложение в бюджет 2016 за предоставяне на безлихвен заем на болницата в размер на 405 хил. лв, колкото са парите за възнагражденията на персонала на МБАЛ за един месец.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com