КДК организира Дни на македонската литература в Ловеч  на  8-9 юни 2021

След трудния есенно-зимен период на 2020/2021 г. и ограниченията поради пандемията с Ковит 19, през Клубът на културните дейци (КДК) в Ловеч започна новия културен сезон за годината.


На 8 и 9 юни трима от най-четените македонски писатели ще гостуват в Ловеч за Дни на македонската литература. Инициативата е на  издателство „Персей“, собственост на ловчалията Пламен Тотев. Изборът на Ловеч не е случаен, защото издателят на тези писатели е роден в Ловеч, много обича родния си град и винаги е готов да помага с инициативи и да подкрепя идеи в областта на културата в нашия град.  В продължение на два дни те ще представят най-новите си романи, излезли на български, и ще се срещнат с почитатели на литературата в града. КДК благодари на Община Ловеч за подкрепата, както и на партньорите ни Регионална библиотека „Проф.Беню Цонев“ и художествена галерия „Проф.Теофан Сокеров“. Събитието ще се проведе в Художествената галерия на 8 и 9 юни от 18 ч.


Първият ден – 8 юни от 18 ч. Сашко Насев ще представи книгата си „Срещи с дявола“. Посланик в Канада, директор на Македонския културно-информационен център в София, професор по Драматургия в Университета на Скопие, най-големият македонски драматург, чиито пиеси са поставяни на много международни сцени – това е Сашко Насев. Книгата му „Срещи с дявола“ включва кратък роман – предизвикателство към Булгаков и „Майстора и Маргарита“, както и няколко разказа.


Сашко Насев е един от най-изявените поддръжници на идеята да се градят мостове между България и Северна Македония в областта на културата.


Вторият ден – 9 юни, също от 18 ч. Винка Саздова  ще представи романа „Вилино“.Македонската писателка разказва за любов и преоткриване на живота. Любопитен факт е, че една от главните героини има български прототип (Вили Кънева, собственичката на популярното кафене „Айрън“ (IRON FE-26) в Ловеч, непосредствено до Покрития мост).


Винка Саздова е един от най-продаваните писатели в Северна Македония. У нас преди години е издаван  романът й „Последният чай“, издание на „Бард“ – също с голям успех. Тя е собственик на едно от най-големите издателства в Македония – „Три“.


Ягода Михайловска Георгиева, която вече е гостувала в КДК с  романа си „Индиговият Бомбай“ (изд. „Персей“), вече си е спечелила много читатели в България. Новият й роман – „Манастирът Фуентарабия“ и донеся нова голяма награда и така Ягода става писателят, спечелил трите най-големи награди за литература в Северна Македония.


Две самотни, но чисти души, еднакво тъжни и дълбоко наранени, дирещи утеха на брега на океана, пресичат пътищата си. Тя – сираче от дете, той – изоставен от майка си и израснал в дом. Тя – останала без любимия си точно в деня на сватбата, той – размонашен монах заради отец, с когото години са делили една килия. Дълго време не знаят нищо за себе си, дори и имената си. Но може ли човек да таи непрекъснато нещо, което го разяжда и измъчва, не трябва ли да го сподели и изхвърли от себе си? Нара, недипломиран психолог, има сили да чуе мъката и проблемите на хората, да им даде съвет, да ги успокои. А кой ще чуе нейната дълбоко заровена болка, която не може да изкаже пред никого на глас? Години наред тя е заключила и тялото, и сърцето си. Никой не успява да разбие бетонната стена, чрез която е прекъснала връзката си със света. А на чие рамо ще се облегне и отец Ангел, с кого ще сподели бунта на душата си? И двамата непрекъснато са преследвани от сенките на хората, които са заели трайно място в сърцата им, и двамата сякаш са затворени в свои собствени манастири, от които не могат да излязат. Нара прави първата крачка към „разбиване“ на манастирската порта. Ще промени ли нещо нейната целувка? Приливът на любовта ще успее ли да залее сърцата им? Дали Фуентерабия ще бъде тяхното място за пречистване, за ново начало?


Припомняме, че на 13 април т.г. на  табла пред Община Ловеч бе експонирана документалната изложба „Културна палитра от миналото“, посветена на 55 годишнината на КДК, която официално се откри на 22 април. На 29 април в залата на Клуба бе представена и книгата–документален летопис „Културна палитра от миналото“. Тези две  прояви на ловешките творци са подкрепени по одобрен проект от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата на Република България.


На празника на Ловеч на 11 май в художествена галерия „Проф.Теофан Сокеров“ , КДК представи поредния брой на алманаха за култура „Мостове“, традиционно издаван с творби на ловешки творци и финансиран от Община Ловеч.


Сега ще се запознаете с интересни автори от съседната страна, ако посетите Дните на македонската литература, организирани от КДК Ловеч в прекрасната зала на Художествената галерия. Очакваме ви!


Пенка Чернева-председател на  


 Сдружение КДК    Ловеч

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com