Кардиолайф: „Нашата единствена вина е, че работим в интерес на пациента“

МБАЛ „Кардиолайф“ е едно от първите частни здравни заведения у нас. Повишаването на капацитета на болницата на фона на все по- влошаващото се състояние на българското здравеопазване, е достатъчна причина да попитаме, каква е формулата за успеха ?

Получаваме отговорите на нашите въпроси от д-р Върбан Стоянов- началник на кардиологичното отделение в болницата.

– Д-Р Стоянов, има ли формула на успеха и ако да, каква е тя ?

-Разбира се, че има. При нас тя се изразява в постоянно преследване на високотехнологичната медицина на всяка цена и това с една едничка цел, а именно подобряване на качеството на лечение. Спокойно мога да заявя, че по отношение на технологичната ни база се равняваме по водещи клиники в София.

– Дайте ни примери.

-Към момента разполагаме с най- високо технологичната апаратура за кардиологично лечение в цялата област, и не само. Това е и причината хората да усещат качественото лечение още с първите дни на постъпване в болницата. В близко бъдеще ще вкараме в действие вече закупена апаратура за лечение на високостепенна хипертония, тоест за пациенти с високи стойности на кръвното налягане, въпреки провежданата максимална терапия. От миналата година имаме закупен апарат, с който ще се прави така наречената ренална денервация, тоест, немедикаментозно лечение на артериалното налягане. С бъдещото отваряне на неврологията, ще обхванем и пациентите, които имат стеснение на сънните артерии, като им провеждаме съответстващото лечение, чрез поставяне на стенд. С две думи, разширяваме дейността в зависимост от специалистите, с които разполагаме. Тези методи на лечение вече биват прилагани в клиниката на „Кардиолайф“ във Варна и добрите резултати, които постигаме там, ни дават абсолютна увереност за правилната посока, към която вървим. Тук е моментът да кажа, че апаратът, с който разполагаме е вторият такъв в България.

– От думите ви разбирам, че ще има сериозно разширение на болницата ?

-Да, още в началото на другата година заведението ще бъде оборудвано и ще функционирането на ендокринология и гастроентерология. Предстои и закупуването на апаратура за ендоскопска хирургия, която в момента е последна дума на техниката. Само за сравнение, големите специалисти в София работят с апаратура, която е две нива под тази, за която говоря.

Държа да отбележа, че ние работим по общоприетите високи стандарти на европейско лечение, изключително придържайки се към т.нар. европейски препоръки за лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Неотклонно ги следваме и никога не е ставало дума за някакъв тип импровизации в лечението на нашите пациенти. Постоянно ставаме свидетели на погрешно зададени диагнози, проведени неправилни лечения, което дава и основание за част от атаките в последно време към нашето съсловие. Тук такива компромиси не се правят и за това не стигаме до подобни парадокси.

– Кажете ни няколко думи за персонална на болницата.

-Разполагаме с 40 души персонал, от тях специализиран персонал са 4 ма кардиолога, 3 ма от които са и с лиценз за инвазивна кардиология, освен това разполагаме с колеги, които в момента придобиват тази специалност. Разполагаме и с гастроендокринелок, анестезиолог, рентгенови лабуранти, с тенденция да разширим състава до 100 човека персонал в най- близко бъдеще. Това ще рече до края на другата година, когато предвиждаме и да сме завършили разширението, за което стана дума преди малко. То ще върви пропорционално на повишаващия се брой пациенти.

– Казвате повишаващ се брой, каква е точната цифра на преминаващите пациенти за един месец.

-Около 140, като цифрата постоянно расте.

Но искам да добавя и още една новост, която предстои да прокараме заедно с центъра за спешна медицинска помощ. Предстои въвеждането на дистанционно поставяне на диагноза на пациент по кардиограма и витални показатели. Това ще става с помощта на специална апаратура, която ще бъде сложена на по-отдалечените места – Троян, Луковит. Благодарение на това нововъведение, при съмнение за миокарден инфаркт се прави кардиограма на мястото, на което се намира пациента, която директно се изпраща онлайн при нас и ние веднага даваме диагноза, което спестява изключително много време. Докато пациентът пристигне при нас, екипът вече е подготвил всичко необходимо за медицинската интервенция. Това е изключително важно за един пациент с миокарден инфаркт- времето, за което, той стига до специфичното лечение на заболяването. Това нерядко му решава живота. Скоро се очаква и стартирането на един пилотен проект за поставяне на електронна апаратурта на пациента и тази апаратура може да стои със седмици, дори и месеци, през което време, ние на нашите монитори можем да следим неговото състояние и да поставим диагноза. Пак казвам, това е пилотен проект, в който най- вероятно ще се включим, защото както вече казах, ние преследваме високотехнологичната медицина на всяка цена.

– Как се справяте с едно от основните предизвикателства пред здравните заведения, а именно липсата на експерти ?

-Няма да крия, трудно е, но на този етап успяваме. Нашите специалисти са доказани и са натрупали своя опит в едни от най- добрите болници и смятам, че това е нещо много хубаво, защото е крайно време високоспециализираните дейности да бъдат изместени от София към провинцията. Това ме подсеща да кажа, че ние работим усилено за справяне и с този проблем. Съвсем скоро ще получим акредитация за обучение на кадри. Кардиолайф ще бъде учебна база на млади специалисти, които искат да продължат своето развите тук.

Съоражението на болницата е наистина впечатляващо. Какви условия предлагате на пациентите ?

-Условията са повече от прилични, което е слабо казано. Стаите са с по 2 и 3 легла, със самостоятелен санитарен възел, с изключително високо ниво на хигиена, защото според нас без хигиена медицина няма. От общо 21 легла, с които разполагаме, 6 са интензивни и са с 24 часово мониторингово наблюдение, с постоянно медицинско присъствие.

– д-р Стоянов, няма как да подминем и една много дълбока тема за фалита, в който се намира Ловешката болница. Доста често в упражняването по темата се включва и името на „Кардиолайф“. Имате ли някакъв коментар ?

-Аз много се радвам, че повдигате този въпрос, защото вашите колеги, незнайно защо, нито веднъж не дойдоха да чуят и нашето виждане по въпроса, да отправят своите питания, както се казва, фактите винаги трябва да се проверят и от двете страни, преди да бъде изложено заключението.

– Да, темата може би е доста широка и това изисква едно отделно интервю, но веднага ми идва един бърз въпрос с едно прокрадващо се твърдение за вашия лиценз. Покривате ли всички условия, говоря за чисто нормативните такива, видно е , че всички останали ги покривате в пълна степен ?

-Съгласявам се с вас и предлагам следващото такова интервю да е със собственика на „Кардиолайф“, г-н Стефанов, който може най – точно да отговори на абсолютно всички въпроси. Сигурен съм, че ще има какво да каже и ще даде неочаквани за обществото отговори, които до този момент никой не потърси. А колкото до лиценза, ще бъда изключително кратък. Давам ви копие от него, за да може всеки, който спомага за покрадването на тези съмнения да види нагледно, въз основа на кои изисквания ние имаме лиценз за многопрофилна болница.

Съгласен съм с вас, че ни обвиняват в много неща, но нашата единствена вина е, че работим в интерес на пациента.

 

 

Очаквайте продължение по темата !

 

* Заглавна снимка: интернет

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com