Какво да знаем, когато избираме интернет за дома и офиса си

Как да намерим надежден интернет доставчик и партньор, на който да разчитаме във всеки един момент? Какви са новостите в интернет технологиите и как да изберем подходящия интернет за дома и офиса си? За да получим отговори на тези и други въпроси, потърсихме мнението на Цветозар Петков, управител на фирма ОРБИТАЛ.

Г-н Петков, вече 10 години сте водещ доставчик на интернет и цифрова телевизия за област Ловеч. Вие сте първият, който въведе оптичната интернет мрежа. Кажете ни какви са критериите, на които трябва да отговаря надеждният интернет доставчик?

На първо място е важна надеждността на услугите. Оптичната технология сама по себе си не е достатъчна, за да подсигури стабилността на мрежите. Качественото проектиране, стабилните крайни устройства, базовите станции и концентратори, са ключови, за да подсигурят безпроблемна услуга до всеки клиент. В днешно време е изключително важно да си гъвкав в предлагането на различни услуги, като високоскоростен интернет и голям брой телевизионни програми.

С какво оптичният интернет превъзхожда кабелния?

Оптичната свързаност е широко понятие. Първо е кабелът, с който се достига в клиента, второто е вида на оптичната технология.

Най-масовата е с медиа конвертори. Това е евтина, но остаряваща оптична технология. Принципът й е операторите да изградят оптични станции в кварталите, в които поставят оборудване с ел. захранване. Недостатъците на този тип свързаност са много. Влияе се от метеорологичните условия, зависи от електрическото захранване, скоростта е ограничена до 100mbps, има опасност от посегателства върху устройствата, а и е изключително енергийно нефективна.

Днес по-модерна е PON технологията. При нея няма никакви устройства извън главната станция на доставчика. Изключително стабилна е, няма устройства по мрежата и не се влияе от метеорологичните условия. Крайните устройства, които се поставят в абонатите поддържат в пъти по-високи скорости и това са само част от плюсовете на PON мрежите. Управляваната от мен компания, въведе иновативната технология преди 2 години и вече ефективността й е налице и клиентите виждат разликата.

Предимствата на PON технологията е, че интернетът никога не спира, не се влияе от неблагоприятните атмосферни условия, прекъсване на електричеството и гръмотевични бури, скоростта е в много по-висока, не изисква енергия за мрежови устройства по линията и не са нужни електронни устройства, както и медни LAN кабели. Голямо предимство е „Зелената“ оптична мрежа, която не зависи от електрозахранването.

Друг тип свързаност е с меден усукан кабел FTP или UTP. Този тип за свързване на абонати е с много ниска цена но е остарял, неефективен, споделя се скоростта с потребителите в квартала, а освен това е изключително нестабилен и се влияе от всичко, най-вече от гръмотевиците. Никой уважаващ себе си доставчик не бива да свързва абонати през 2017 г. по този начин.

В предварителния ни разговор казахте, че повечето сигнали за аварии са заради старите софтуери и компютри на клиентите. Каква е връзката?

Стабилността на PON мрежите е с най-високи показатели и авариите са изключителна рядкост. В повечето случаи сигналите за авария не касаят предлаганата от нас услуга. Имали сме ситуации, когато клиентът не е въвел паролата си в скайп или фейсбук, друг е натиснал е клавиша за изключване на безжичната връзка и мобилното устройство е преминало в самолетен режим. В такива моменти помагаме на клиента и му показваме през наш мобилен компютър, че интернет има и изобщо не е прекъсвал.

От друга страна операционната система WINDOWS е най-популярна за персоналните компютри, но в много случаи се претоварва или компютърът е по-бавен за инсталираната версия. Това е проблем, който бави скоростта и трябва да се има предвид от собствениците.

Какво предлага ОРБИТАЛ и какви са предимствата Ви като интернет доставчик?

В много случаи потребителят се подвежда по пакетните услуги на мобилните оператори, но те нямат техническата възможност да изпълнят „обещаната“ услуга. Ние предлагаме скорости, които са постижими 24 часа и 365 дни в годината, без да ограничаваме клиентите си с гигабайти на висока скорост, които после да стават невъзможно бавни. Предлагаме пакети както със срочен договор, така и с неангажиращ договор, и възможност за прекратяване по всяко време. Разполагаме с дежурни екипи 7 дни в седмицата. Стремежът ни за развитие и иновативност, прави услугите ни уникални като технология и стабилност.

Актуална информация и всички промоции и услуги има на сайта ни www.orbital.bg или на тел.: 0885 500 104 , както и в офиса ни на ул. “Инж. Петър Иванчев“ 1.

Днес ОРБИТАЛ е синоним на качество, лоялност и коректност.

 

* Платено съобщение

Сподели
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com