Испанското посолство ще засили културното си присъствие в Ловеч

Това стана ясно от срещата на посланик Алехандро Поланко с кмета Корнелия Маринова


Испанското посолство ще засили културното си присъствие в Ловеч. Това стана ясно от срещата на посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко с кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, проведена на 15 септември 2022 г. в кабинета на кмета.


Предвижда се гостуване на изложби, представяне на книги, концерти. Също и за събития, свързани с писмеността, с политическите връзки между двете държави.


Посланик Поланко подари на Ловеч четири книги, между които „Българи и испанци“ и „Образът на Дон Кихот през вековете“.


Кметът Корнелия Маринова връчи на госта кристал с герба на града и рекламни материали. Тя зарадва своя гост, като посочи, че една от новите постановки в репертоара на Драматичния театър в Ловеч е „Дон Кихот“.


Разговорът засегна и бъдещи контакти в сферата на икономиката, образованието, обмяната на опит. Стана ясно, че в последно време има засилен интерес на младите към изучаване на испански език. Новата паралелка с испански в Езиковата гимназия е доказателство за това. Затова заедно с посланика в Ловеч бе Анхел Сантамария, съветник по образователните въпроси. В разговора взеха участие и заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов.


Посланик Поланко посети града заради Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, която е част от двустранно съглашение между България и Испания за двуезични паралелки. В гимназията вече има испански учител.


„Съглашението е на 20 години и е работещ инструмент, който позволява изучаването на испански език в образователните институции у нас. Вече 18 гимназии в страната са включени и те имат висок престиж заради резултатите. Освен това механизмът дава възможност за придобиване на сертификат DELE“,  каза посланикът на Испания.


След срещата в общината гостът разгледа Покрития мост и Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“, като бе придружен от зам.-кмета Венцислав Христов. По-рано през деня посланик Поланко участва в тържеството на гимназията „Екзарх Йосиф I“ за първия учебен ден.


Община Ловеч, пресцентър


15.09.2022 г.


Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com