Информационен бюлетин за периода 20 февруари – 26 февруари 2021 година

Епидемиологичен надзор


          Регистрираната 14 дневна заболяемост от COVID-19 в област Ловеч към 26.02.2021г. е 178,7 на 100 хиляди население, при 103,6 на 100 хил. население за предходната седмица. За четвърта поредна седмица се отчита нарастване броя на диагностицираните лица и на заболяемостта в областта.          


          В периода 19.02.-25.02.2021 година включително общо диагностицираните случаи са 149, срещу 70 за предходния отчетен период. От тях 49 са били хоспитализирани в лечебно заведение за болнична помощ, останалите са в изолация и лечение при домашни условия.


          Извършени са 149 епидемиологични проучвания и са издадени и връчени общо 299 бр. предписания за задължителна домашна изолация на положителни лица и за изолация след дехоспитализация, за изолация и лечение в лечебно заведение и за поставяне под карантина на лица, контактни на положителен за COVID-19.


           За отчетния период извършените изследвания за COVID-19 на лица от област Ловеч са 510, при които са доказани общо 273 положителни резултата по методиките PCR,  бързи тестове за антигени и антитела и имуноензимни тестове за антитела.


          В периода от 22.02. до 26.02.2021 година включително специализираните  имунизационни кабинети на територията на област Ловеч са приложили 1038 дози ваксина срещу коронавирус и са обхванати с имунизация първа доза 795 лица-изборна администрация от общините, заети пряко с изборния процес и изявили желание; също с първа доза от предоставената ваксина AstraZeneca на една групова практика за първична медицинска помощ и на двама от личните лекари за желаещите пациенти от пациентската листа, с което в областта се стартира четвърта фаза на плана са обхванати граждани на и над 65 годишна възраст и тези с придружаващи хронични заболявания. Втора доза е приложена на 243 лица от първата и втора фаза на Ваксинационния план в област Ловеч – потребители и персонал в социалните домове с.Сливек, „Върбовка“ – Ловеч, гр. Априлци, с. Добревци, с. Добродан и център за настаняване на пълнолетни лица с умствени увреди в с. Гложене.Здравен контрол


Инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 30 насочени проверки на обекти с обществено предназначение във връзка със спазване заповедите на Министъра на здравеопазването в следните населени места: гр.Ловеч, гр.Троян, с. Черни Осъм, с. Калейца, гр. Ябланица, с. Добревци.


Проверени са 3 обекта за съхранение и търговия с козметични продукти, 1 училище, 1 ученическо общежитие, 3 детски градини, 14 фризьорски и козметични салона, 6 хотела и къщи за гости, 1 спортна зала, и 1 дом за възрастни. В обектите се спазват противоепидемичните мерки, разпоредени със заповеди на Министъра на здравеопазването.


            Извършени насочени проверки на 8 обекта за търговия с храни – 2 супермаркета и 1 хранителен магазин в гр. Ловеч, 2 хранителни магазина в гр. Троян, 2 – в с. Черни Осъм и 2 – в с. Калейца –  по спазване на Заповед № РД-01-51/26.01.2021г. на министър на здравеопазването. Няма констатирани нарушения.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com