Инсталацията, която замърсява въздуха на Ловеч с амоняк, е без технически надзор от 2016 г., съобщи кметът  Корнелия Маринова

Инсталацията, от която изтича амоняк и замърсява въздуха на Ловеч, не е минавала технически надзор от 2016 година, а трябва ежегодно да минава, съобщи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова в интервю в предаването „България сутрин“ по телевизия Bulgaria ON AIR, проведено на 27 май 2022 г. Ловеч е заложник на едно безотговорно поведение,  допълни кметът.


Както е известно, преди два дни Корнелия Маринова сигнализира министри и държавни институции за проблема с изтичащия амоняк от предприятие в града.


„Очаквам държавните органи да действат, очаквам една обективна преценка. В момента собственикът създава страх у хората и казва, че амонякът щял да стигне до Покрития мост, ако инсталацията бъде спряна. Какво иска да ни каже? Взрив щял да последва! Ние нямаме ли готовност?“, категорична е Корнелия Маринова.


„В предприятието с хладилна инсталация работят около 17 човека, но рисковете, които се създават с тази стара и амортизирана инсталация, която не е поддържана и не е в техническа изправност, създава реална опасност за хората. Те пишат жалби и ги отправят към компетентните институции. Обгазяването на града е ежедневно“, добави Маринова.


Тя поясни, че по документи инсталацията е спряна от експлоатация със заповеди. „Тези заповеди са само на книга, не се изпълняват от изпълнителния директор. Той започна да обяснява колко страховити неща биха се случили на хората от града, ако бъдат преведени заповедите в действия. Самото предприятие има и авариен план. В него пише, че трябва да има резервно електрозахранване, което не сработи на 19 май, когато стана голяма авария и градът се обгази с три и половина пъти над допустимата стойност на амоняк във въздуха“, подчерта кметът на Ловеч.


Виж цялото предаване ТУК


https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/266906-predpriyatie-trovi-lovech-s-iztichasht-amonyak-obgazyavaneto-e-vsekidnevno


Община Ловеч, пресцентър


27.05.2022 г.

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com