Инсталацията в ловешкото предприятие „Мелта-90“ АД  е в процес на спиране

Инсталацията за охлаждане в ловешкото предприятие „Мелта-90“ АД към 23 май 2022 г. остава спряна от експлоатация, както е заповедта на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН)- Враца.


Въпреки това през почивните дни отново бяха получени от граждани сигнали за мирис на амоняк, съобщи кметът на Ловеч Корнелия Маринова. На място за да проверяват ситуацията отново са били служители на Община Ловеч  и на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Обясненията на собствениците е, че спирането е продължителен процес, на етапи, а сега са в авариен режим.


Днес в „Мелта-90“ АД работят специалисти от лицензирана фирма за технически надзор, които обследват инсталацията. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен пък ще направи повторно 72-часово измерване на нивата амоняк в атмосферния въздух от 27 май до 30 май т.г. Този път ще се измерват и нивата на шума.


Хладилната инсталация е изградена в периода 1982 -1988 година. В Ловеч  сигналите за миризма на амоняк в района започнаха от 4 май. На  17 май компетентните институции извършиха проверка, която установи теч на амоняк. На няколко места има компрометирани участъци в инсталацията за охлаждане, която работи с осем тона амоняк.


Община Ловеч, пресцентър


23.05.2022 г.


Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com