Имотите в Ловеч: каква е статистиката и как влияят новите инвестиции в града

Имотната картинка в Ловеч е много променлива и се влияе от големите инфраструктурни проекти.

Като цяло новото строителство в Ловеч не е дейност, която се развива активно. През второто тримесечие на годината е започнало строителството на 14 сгради, а общо разрешенията за строеж, издадени в същия период са 28. Пак за периода април-юни 2022 г. са били въведени в експлоатация 16 нови сгради, като това са основно еднофамилни къщи.

Експертите от сайта за недвижими имоти Ловеч – Реалистимо анализират статистическите данни за имотния пазар в града, за да извадят изводи за посоката в близката година.

Имотите в Ловеч

Районът на Ловеч разполага с общо около 95000 жилища по данни на НСИ, от които най-много тристайни апартаменти (32000), двустайни апартаменти (25000) и четиристайни жилища (19000).

Сделките за покупко-продажба на имоти в Ловеч показват повишаване с около 10% през второто спрямо първото тримесечие на 2022 г. (506 спрямо 453). В сравнение със същия период на миналата година обаче се наблюдава намаление между 7 и 8 на сто (506 спрямо 545).

Но дали града го чака възход в близко бъдеще?

Автомобилостроенето в Ловеч пряко влияе върху имотите в града

Автомобилостроенето е традиция в Ловеч, но повече от 30 години са минали след последната успешна бизнес дейност от подобен характер. Прословутият завод „Балкан“ е сглобявал москвичи, мотоциклети и балканчета, а за кратко време и модели на фиат.

След демократичните промени беше направен опит за възраждане на традицията на автомобилостроенето в Ловеч чрез българо-китайската инвестиция и марката коли Great Wall. Тази инициатива обаче се оказа неуспешна и след като не постигна планирания пробив на европейския пазар, фирмата стартира дело по обявяване в несъстоятелност.

Сега Ловеч успя да привлече нов инвеститор – този път за производство на електромобили. Заводът, чиято първа копка е предвидена за тази година. Проектът Next.e.GO вече има разрешение за строеж в сила от 19 юли 2022 г. Заводът ще бъде изграден върху площ от над 170 000 кв.м. в Индустриален парк „Балкан“ в Северната промишлена зона на града. Очаква се той да е точно копие на подобен завод в Аахен, Нидерландия. В момента терените в Промишлена зона Север, Ловеч се предлагат по около 25 лв. за квадратен метър.

Неминуемо подобна инвестиция в града ще разтърси пазара на труда и съответно имотния пазар. Какъв обаче ще е ефектът,  тепърва ще разберем.

 

* Платена публикация

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com