Изобретателят Виктор Стоянов: Искам технологията да остане  в България, за да не се налага да я купуваме от големи международни организации

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  проведе  разговор с учения, който е роден в Ловеч


Българин е част от екип, разработил филтърна система с флуидни циклони, която пречиства въздуха от вируси и бактерии. Това е Виктор Стоянов,  роден в Ловеч, завършил изобразително изкуство в Средното училище „Тодор Кирков“ през 1996 г., а в момента в Щутгарт – Германия. Интересното откритие, което нашумя в обстановката на борба с коронавируса, накара кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова да проведе обстоен  разговор с изобретателя, който ви предлагаме.


„Поздравявам Ви, защото това, което научаваме, е впечатляващо. Готова съм да съдействам да изпратя информация за откритието до повече институции и наши фирми. Чувстваме се горди, че наш съгражданин прави такова необходимо откритие“, каза по телефона Корнелия Маринова.


„Приемете го като ловешки, български отговор с битката с COVID-19 с коронавируса“, каза Виктор Стоянов и допълни: „Образованието ми позволява по-различен поглед към ситуацията откъм всички технологии, които използвам, а не стандартния поглед, който се очаква от един инженер. Това е предимството, както в България, така и в Германия.


Работим с редица международни организации в чужбина, защото в днешно време обмяната на технологии е съществен процес, който не трябва да бъде ограничен в малък регион. Технологията представлява циклонен филтър, с няколко етапа. Той вече е признат от Аirbus Еxcavator център от 2018 година.


А миналата година заедно с партньори бяхме представени пред хъб за иновации в Дубай. Това беше приоритетната област, в която искахме да развиваме продукта, но тогава никой не можеше да предположи, че ще се случат такива събития като пандемията.


Нашата технология позволява улавяне на микрочастици и унищожаване на вируси, бактерии, летливи елементи. Други подобни алтернативни продукти за масово внедряване в кратко време не са ни познати.  Съдействаме за получаване на чист въздух в кризисни ситуации, за хората, които са на първа линия, а също и за големи обекти.  Технологията функционира както за нормални домакинства, така и за молове или административни сгради. На практика това са няколко цилиндъра, вградени един в друг с  флуидни циклони т.е. всичкият въздух, който преминава през системата, преминава през флуиден филм и това гарантира унищожаването на всички видове вируси и бактерии.


Още от 2006 г. първият образец е монтиран в една от водещите Биоинженерни лаборатории в България. Ние имаме обратна информация от ползвателите му вече повече от 14 години. Поради добрата му ефективност, те закупуват и нови филтри за тяхно ползване.


Споменах, че самата технология е нова, затова и „Ербус“ не обърнаха достатъчно внимание и развитието в авиацията секна. Но при полети самият въздух  в самолета не всеки път е с добро качество и точно този проблем се решава с тази система.


Друго предимство е улавянето на вредни емисии и затова сме се насочили към Дубай с корабостроенето. В Дубай участваха 159 проекта, от 36 държави и нашата технология беше в топ 10. В момента преговаряме за серийно производство за покриване на по-големи пазари. Отворени сме за партньорство за серийно производство. Цената от 500 евро е крайна цена, но е възможно оптимизация при подобрение на серийното производство, затова в момента провеждаме консултативни разговори за преминаване към серийно производство. Дали се очаква в скоро време на пазара? Това зависи от българската страна, от кооперативността на определени фирми, с които сме в преговори. Сега има затворени граници, трудности с транспорт, аз като ловчалия искам технологията да остане в България, за да не се налага да я купуваме от други големи международни организации, а да знаем, че имаме тази технология на разположение.


Темата сме я дискутирали с Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО с полк. Константин Лазаров и с полк. Орлин Николов, директор на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, намиращ се в София.  Имаме  разговори с доц. д-р майор Илиян Хутов от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“.


Технологията е оценена като перспективна и в момента е представена тази информация като българско предложение за съдействие за забавянето на разпространяване на вируса към централата на НАТО за борба с кризисни ситуации.


Производството може да стане от заводи за обработка на метални листове, за съдове с малко налягане, машини за лазерно нарязване. Технологията, въпреки че е интегрирана в авиацията, не е толкова сложна и бързо може един завод с нормален капацитет да бъде преструктуриран за серийното производство. Това е и целта на самата система, да бъде максимално опростена и разбира се винаги може да бъде надграждана, но искаме по-бързо да се стигне до пазара, защото всеки ден е важен.


Всеки може да се свърже с мен по телефон  004915758734766


или имейл viktor.stoyanov@bulmould.com


Относно сертификацията на продукта имаме вътрешни протоколи за ефективността му, като  резултатите при първия протокол са 100 процента уловяемост на бактерии.“


Виктор Стоянов (43 г.) е завършил висше образование в Долна Митрополия, лейтенант от резерва, след това учи Въздушна и космическа техника в Щутгард, Германия, и от две години пише докторантура към Техническия университет в София, филиал Пловдив, при проф. Николов, темата е „Числови симулации“.


„Това е част от развойната дейност на всеки нов продукт и използвам опита, който имам последните 10 години в Германия. Реално последните две години прекарвам повечето време в България, за да съдействам на университети, включително с Технически колеж – Ловеч сме в много добри взаимоотношения, с центъра на НАТО в София, с Институт по отбрана, с ВВС в Долна Митрополия. Реално в България това е не толкова динамично развиващ се процес, а той е първа линия в развойна дейност.“


Виктор Стоянов благодари за бързата реакция за провеждане на този разговор  с кмета на Ловеч. „Радвам се, че започваме съвместно да търсим възможности за прилагане на технологията.Защото, без значение къде съм по света, първото, което казвам за себе си, е: „Аз съм си от Ловеч, малък, хубав град за посещение и всички са добре дошли в него!“


Община Ловеч, пресцентър


06.04.2020 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com