Изложба под надслов „146 от гибелта на Апостола“ бе открита в Ловеч

Изложба под надслов „146 от гибелта на Апостола“ бе открита на 4 февруари вечерта в Художествената галерия в Ловеч. Събитието откри заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, който поздрави организаторите –  Художествената галерия, Регионалният исторически музей и Клуб на дейците на културата. Той изтъкна, че освен от фонда на галерия, са събрани и творби от частни колекционери. С изложбата се откриват поредица събития, посветени на Васил Левски, експозицията може  може да се разгледа до 3 март. Зам.-кметът призова гражданите да я посетят, а учителите да доведат своите ученици.

Представени са 18 живописни творби и четири графики от фонда на ХГ, две скулптури на Веселин Райков, както и 11 фотографии на потрети на Левски от български художници, предоставени от Николай Стоянов от София.  Това са портрети на Левски и неговите най-близки съратници, като Христо Ботев, Тодор Кирков и други.  Между авторите са Златю Бояджиев, Александър Поплилов, Лиляна Дичева,  Григор Първев, Цвятко Дочев, Веселин Райков.

Теодор Тончев от РИМ-Ловеч, в словото си преди откриването отбеляза радостния факт, че  тази година основните събития за Левски ще бъдат на 18 февруари вместо на 19, което от историческа  гледна точка е правилната дата. 
Откриването бе съпроводено и с кратък рецитал, което се случва за първи път в галерията, отбеляза нейният директор Валентин Узунов. Шест поети и един литератор четоха свои творби, свързани с делото на Апостола. По време на литературната част стана ясно, че местният поет Марин Колев преди дни е навършил 80 години, поради което му бе поднесен букет цветя.

Община Ловеч, пресцентър

Сподели
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com