Изложба на известния художник Найден Петков бе открита в Ловеч

Изложба от 30 платна на известния художник Найден Петков (1918 – 1989) бе открита на 14 март вечерта в Художествена галерия Ловеч. Творбите са от фондовете на ХГ „Иван Фунев“ – Враца, на семейството на автора, на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен и на ХГ – Ловеч.


Изложбата откри зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, който пожела успех на чудесната експозиция, като припомни, че по същото време в съседен Плевен се открива изложба на Петър Дочев (1934 -2005) с платна на ловешката галерия. Трябва да се адмирира това сътрудничество между галериите, подчерта зам.-кметът.


За жива и творчеството на Найден Петков говори директорът на галерия Валентин Узунов, който припомни, че художникът му е бил ректор в Художествената академия.


Найден Петков е от малкото български художници, чието творчество представлява напълно автономен свят. Най-голяма част и най-много творческа енергия е посветил на пейзажа, което може да се види и в Ловеч.


Зрителят е омагьосан да навлезе в живописен свят, където го очакват обгорени в охра цветове и плътни оловни тонове, синтетични форми и разкриваща се на планове живописна материя. Същевременно когато Найден Петков рисува портрети, те са едни от най-ярките в съвременното българско изкуство. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета, пейзажа, създава рисунки с креда и въглен, монотипии.


Той има свой път и в българското кина, като е художник-постановчик на игралните филми „Неспокоен път“ (1955), „Гераците“ (1958), „Непримиримите“ (1964). Заема длъжността ректор на Художествената академия от 1985 до 1987 г., посмъртно е удостоен със званието доктор хонорис кауза на академията.


Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com