Илиян Дуков: За спрените проекти, катарзиса и метлите Един много  кратък анализ защо Бойко Борисов “спря"  процедурата за избор на изпълнители и възлагане на инфраструктурни проекти в това число и на автомагистрала „Хемус” – ЛОТ 1 и ЛОТ 2 и какво стана после.

Първо:
След като „експертите“ на ГЕРБ, РБ и ДПС не можаха да набутат AM “Хемус” идруги „стратегически инфраструктурни проекти“ като приоритетни проекти по ОП “Транспорт”, за тях в това число и магистралата няма европейско финансиране и трябва да се финансира изцяло от държавния бюджет. А пари за това не са предвидени в бюджет 2016-та, защото до последно „експертите“ се надяваха „да мине“ и да се „усвоят“ европейски пари за тези проекти.

В създалата се ситуация единственото, което може да се направи, е да бъдат прекратени процедурите. Друга опция няма. Не че няма пари в бюджета – няма предвидени за тези проекти. Това е! Няма конспирация, катарзис, огледала, натиск от Европа, раздели, сватби, няма го героят, който се бори с корупцията…   Представено така, даже не е  интересно… ама е това. Но от „спирането на поръчките“, ако се представи както трябва, може да се направи пиар – итой се прави.
Второ:
По същото време стартира процедура по възлагане за пласиране на нов дълг за 2 милиарда евро облигации.

Откъдето следва, че лятото или най-късно есента ще има актуализация на бюджета и в актуализирания бюджет тези поръчки ще бъдат включени и ще бъдат платени със заема.
Предполагаемото забавянето на процедурите по „конкурсите“ пък ще даде време да се преструктурират дружествата, които ще ги спечелят. Сигурно пак ще са същите или собственост на същите, ама с други имена. Да не е „Водострой“, а примерно „СтройТехИнс“   (нещо като Реформаторски блок, звучи по добре от колкото Кунева, Костов, Касим Дал).  От това пиар не става, ама пари усвояване ще има.

Трето:

В следващия  момент стартира една пошла PR кампания с едни чистачки, едно писмо и още една спряна процедура. Това, което видяхме в медиите, беше как една чистачка говорила с Бойко и той решил да спре процедурата, а писмото…:
„На 23 декември 2015 г. Щерионов, без да спазва всякакви разпоредби на Кодекса на труда (без да проведе предварителни консултации с представителите на синдикатите и работниците, чл. 130, чл. 130а, чл. 130б), сключва договор за четири години с обединението от три фирми „Аеропорт Клийн“ ДЗЗД за сумата от 13 048 704 лева. В момента ние заедно с консумативите, необходими за почистването на летището, струваме около 160 000 лева на месец. За година – 1 920 000 лева, или за четири години това са 7 680 000 лева. Летището, или по точно г-н Щерионов подписа договор за 13 048 704 лева за същата дейност. Като извадим от 13 048 704 лв. сумата от 7 680 000 лв. се получава 5 368 704 лева. С тази цифра изпълнителният директор на летището ощетява държавното предприятие“, пише в отвореното писмо.
От тук виждаме, че чистачките са юристи, счетоводители и имат неограничен достъп до счетоводството, договорите и процедурите по възлагане на държавно дружество. Както и че са свършили работата на НАП, Икономическа полиция и Прокуратурата и са готови с обвинителен акт срещу изпълнителния директор. По късно Премиерът лично се обажда на чистачка, а не на Изпълнителния директор, за да я уведоми, че прекратява поръчка на дружеството, в което тя работи. Нищо нередно…
А всъщност, след по-задълбочен прочит на частта от писмото, си личи стила на PR-a на тази кампания. Най-вероятно бивш PR (връзки с обществеността и медиите) към някое полицейско управление или прокуратура, сега работещ за ГЕРБ (те от там ги вземат милите). Цял живот преписвали обвинителни актове, за да ги дават на медиите, няма какво друго да измислят. Ама пиара мина – Премиерът, който обича народа.

Четвърто: Заплаха за убийство на Премиера. Издишаща по всички линии.
Като начин: Взаимствана от хиливудски филм.
Като представяне: Нарушаване на протоколи и разпоредби за такива случаи. При реална заплаха думичка в медиите нямаше да излезе. Това е в класификацията „Национална сигурност” и раздумки по медии за такова нещо биха само дестабилизирали една нормална държава (за наша радост ние не сме такава). Дори самият Бойко коментира „заплахата” пред медиите все едно коментира резултат от футболен мач. Всъщност цялата работа е за да може да подчертае пред медиите колко много е свършил през последните години и най-вече през последната седмица, както и да подчертае колко е смел и колко не го е страх. Може би най-смешната пиар акция която сме виждали, но също изпълнила целта си – Примиера който трябва да съжелим, че в борбата си с „лошите” може да падне като свидна жертва и да му се възхитим колко е смел и непреклонен.

Извод:

От първо, второ, трето и четвърто разбираме, че предизборната кампания е започнала. Дали ще е само за Президент, или след актуализацията на бюджета ще ни спретнат 2 в 1, това ще разберем на есен. А може и по рано.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com