Заместник-министър  Таня Михайлова разгледа забележителности в област Ловеч

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, която е гост на кмета на Ловеч Корнелия Маринова, през втория си ден отдели време да се запознае с някои забележителности на областта. Рано сутринта, придружена от кмета на Ловеч и Еленко Начев, началник на РИО –Ловеч, тя разгледа Ловешката средновековна крепост. Екскурзоводът разказа подробно за важната роля на това уникално укрепление и за началото на Втората българска държава през 1185 г. след въстанието на Асен и Петър срещу ромейската власт.

След това гостите бяха в началото на празника Тодоровден в село  Йоглав, община Ловеч, където изгледаха художествената програма. Кушията бе организирана от конна база „Йоглав“ на Цветозар Петков.

В обедните часове беше посетен Троянския манастир. Игуменът Величкий епископ Сионий  показа на гостите ремонтираните исторически стаи в Антимовското крило на Троянския манастир. За ремонта правителство през 2017 г. отпусна 500 000 лева. В новосъздадения музей са изложени десетки икони, книги и църковни принадлежности. В момента в Троянската света обител служат петима монаси, каза дядо Сионий. Той благослови намерението на кмета Корнелия Маринова да ремонтира по-бързо т.нар. Младежки дом в Ловеч и да бъде уреден там градски музей.

Зам.-министър Таня Михайлова изрази възхитата си от ремонтираните  крила на манастира, от присъствието на много млади хора в съботния ден, както и вълнението си от  кръщенето на едно детенце.

Таня Михайлова  е в Ловеч по повод провеждащото се Национално състезание по математика под патронажа на кмета Корнелия Маринова и организирано от Министерството на образованието и науката, съвместно с Регионалното управление на образованието.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com