Заместник-министър  Таня Михайлова разгледа забележителности в област Ловеч

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, която е гост на кмета на Ловеч Корнелия Маринова, през втория си ден отдели време да се запознае с някои забележителности на областта. Рано сутринта, придружена от кмета на Ловеч и Еленко Начев, началник на РИО –Ловеч, тя разгледа Ловешката средновековна крепост. Екскурзоводът разказа подробно за важната роля на това уникално укрепление и за началото на Втората българска държава през 1185 г. след въстанието на Асен и Петър срещу ромейската власт.

След това гостите бяха в началото на празника Тодоровден в село  Йоглав, община Ловеч, където изгледаха художествената програма. Кушията бе организирана от конна база „Йоглав“ на Цветозар Петков.

В обедните часове беше посетен Троянския манастир. Игуменът Величкий епископ Сионий  показа на гостите ремонтираните исторически стаи в Антимовското крило на Троянския манастир. За ремонта правителство през 2017 г. отпусна 500 000 лева. В новосъздадения музей са изложени десетки икони, книги и църковни принадлежности. В момента в Троянската света обител служат петима монаси, каза дядо Сионий. Той благослови намерението на кмета Корнелия Маринова да ремонтира по-бързо т.нар. Младежки дом в Ловеч и да бъде уреден там градски музей.

Зам.-министър Таня Михайлова изрази възхитата си от ремонтираните  крила на манастира, от присъствието на много млади хора в съботния ден, както и вълнението си от  кръщенето на едно детенце.

Таня Михайлова  е в Ловеч по повод провеждащото се Национално състезание по математика под патронажа на кмета Корнелия Маринова и организирано от Министерството на образованието и науката, съвместно с Регионалното управление на образованието.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com