Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов на празника на село Йоглав, празнуват и в Горан

Тази година на 2 май  в село Йоглав, община Ловеч, се възобнови една стара, позабравена местна традиция –  празник на селото, на открито, сред природата. Това съобщи кметът на селото Ирена Георгиева. За хубавата идея жителите бяха поздравени от заместник-кмета на Община Ловеч Венцислав Христов.
Приветствия поднесоха още народният представител Антон Долапчиев и областният управител Ирина Митева. Сред гостите бяха и общинските съветници Ангел Заимов, Венцислав Петрушев, Даниела Димова-Събева, Йовка Тодорова, Георги Карамишев, Васко Василев, както и кметовете на  Баховица, Умаревци и Тепава.
Навремето всички жители на с. Йоглав са се събирали на 1 май в местността Радеолу – с музика, хапване, пийване да отпразнуват пролетните празници. Това припомнят възрастни жители.
Неслучайно  датата на празника съвпадна с третия ден на Великден, доближи се  и  до 5 май, празник на Св. великомъченица Ирина.  Именно великомъченица Ирина е името на  бъдещия храм, който жителите на селото желаят да построят. Мястото му вече е определено и осветено от митрополит Гавриил, то е в обновения парк за отдих в центъра на селото.
За празника беше сготвена курбан-чорба, която отец Любомир Казашки освети и раздаде на всички присъстващи за здраве.
За доброто настроение на всички се погрижиха самодейците от фолклорна група „Югла” при НЧ „Пробуда 1926 г.”, които изнесоха богата празнична програма. Йоглавчанинът-музикант Димитър Кръстев – Гайдаря, осигури музикалното оформление, за да има и народни танци.
„Нека ежегодно се събираме всички заедно, тук, в този красив парк,  нека се обединяваме, нека се обичаме и подкрепяме!” – с тези думи откри тържеството кметът на с. Йоглав Ирена Георгиева.
Тя благодари  на организаторите от кметския съвет на селото и църковното настоятелство. Изказа благодарност и на всички останали, които са помогнали  да се осъществи това събитие – доброволци и спонсори.
В празничния ден имаше още едно важно събитие – още в 10 ч. сутринта се проведе  футболна среща  на  млади  и бивши възрастни футболисти. В приятелски мач  те  поставиха началото на възобновяване на прекратения преди много години футболен отбор „Ботев-Йоглав”. Най-старите участници бяха страничните съдии Иван Димитров, на 86 години и Христо Киров, на 82 г. Имаше много емоции и овации на многобройната публика. Стадионът беше озвучен и „футболният коментатор” Димитър Кръстев – Гайдаря, разсмиваше всички със своите шеговити коментари. После всички присъстваха на общата трапеза в парка, където до късно се чуваше хубава народна музика.
В село Горан на Велика събота в читалище „Христо Ботев – 1927 г.” се събраха  децата, за да изработят своите писани великденски яйца.  Те ги нарекоха за здраве, за добрина у хората и топлина във всеки дом на големия християнски празник Великден. Козунаци бяха приготвени от секретаря на НЧ „ Христо Ботев – 1927 г.”  специално за децата, дошли да отбележат празника, съобщават от читалищния дом.

yoglav 1 yoglav 2 yoglav 3

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com